Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Apple restaurerar fiskvandringsströmmar vid guldutvinning

Publicerad: 15 augusti 2019, 10:34

Yukonfloden i Alaska är en av många amerikanska floder där fiskvandring i århundraden påverkats negativt av guldbrytning.

Foto: NPS

I höst ska guldet i Apples elektronikkomponenter brytas på ett mer hållbart sätt. En ny strategi kallad ”Salmon Gold” ska restaurera fiskeströmmar i anslutning till guldbrytning i USA och Kanada.


Apple meddelar en ny strategi för hållbar utvinning av guld till företagets elektronikkomponenter. Strategin genomförs i samarbete med organisationen Resolve och går ut på att restaurera vandringsströmmar för fisk i Alaska, Yukon-territoriet och Brittish Columbia i anslutning till guldbrytning i området. Namnet på den nya guldstrategin uppges vara “Salmon Gold”. Projektet bygger på att lokala gruvbrytare, miljöaktivister och myndigheter tillsammans ska åtgärda skadorna från historisk gruvdrift i regionen.

Strategin är enligt Apple en del av målet som företaget satte år 2017 om att “en dag göra produkter med endast återvunna och förnybara material”. Apples arbete mot en cirkulär produktion handlar enligt bolaget i dag främst om att designa produkter som håller länge, erbjuda ett brett nätverk av reparatörer och skapa mjukvara som är kompatibel med äldre modeller.

Ytterligare ett mål i den cirkulära strategin har varit att minska beroendet av gruvdrift och att, i de fall metaller behövs, skapa partnerskap för att utvinna metallerna på ett ansvarsfullt sätt. Enligt Apple är Salmon Gold-projektet just ett exempel på detta. Apple berättar att guldet, när Salmon Gold i höst blir en del av bolagets leverantörskedja, kommer att kunna spåras från utvinningsanläggning till raffinaderi med hjälp av blockkedjeteknik.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.