fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Apple uppmanar till uppdateringar som gör telefoner långsamma

Publicerad: 21 december 2017, 08:51

Det seglivade ryktet om att mobiltillverkarna medvetet förkortar livslängden på sina produkter för att få folk att köpa nya telefoner fortsätter att blomma upp med jämna mellanrum och nu har konspirationsteoretikerna fått vatten på sin kvarn.

Ämnen i artikeln:

Återvinning

I veckan återgav sajten Techcrunch ett uttalande från Apple där företaget medgav att man uppmanar sina användarna att uppdatera sina telefoner trots att man vet att uppdateringarna gör enheterna långsammare. Anledningen skulle emellertid inte vara att man vill att användarna ska köpa nya telefoner, utan att man vill skydda litiumjon-batterierna i de gamla enheterna. Apple skriver att batterierna får sämre prestanda i kyla när de åldras och batterinivån är låg. Då händer det att enheten plötsligt stänger ner för att skydda elektroniska komponenter när det är kallt ute.

Kritiker har påpekat det orimliga i att en mobil för tusentals kronor får sämre prestanda efter bara något år. Även om det är sant att batterier åldras relativt snabbt, speciellt om de utsätts för värme eller kyla, så skulle Apple kunna undvika problemet genom att ge telefonen ett större batteri eller göra det enklare att byta batteriet. På så sätt skulle användarna kunna använda sina mobiler längre.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev