Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Apples överraskande besked: Vi vill sluta utvinna metaller helt

Publicerad: 21 april 2017, 06:41

I sin nya hållbarhetsrapport uttalar Apple ett nytt och oväntat mål för teknikindustrin. Apple vill att alla teknikföretag slutar bryta metaller och mineraler, och istället förlitar sig helt på återvunna material.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Apple uppger i sin senaste hållbarhetsrapport att företagets nya mål  är att skapa sina produkter från helt återvunna material, aluminium, koppar tenn och tungsten. Men det finns en liten hake– Apple vet ännu inte hur detta ska gå till. 2014 återvanns mindre än 16 procent av det globala e-avfallet och dagens Apple-produkter innehåller endast en liten del återvunnet material. Apples tanke är nu att man ska kombinera återvunna material av hög kvalitet som man köper in från leverantörer, med material från kasserade Apple-produkter som kunderna lämnar in.

För att prioritera vilka material som ska hanteras först har Apple skapat riskprofiler för 44 olika material som ingår i Apples produkter. Profilerna beskriver materialen ur ett miljöperspektiv, ett socialt perspektiv och ur ett resursperspektiv. Riskprofilernas kopplas sedan till Apple-specifik data som materialvolymer. Resultaten från den första analysrundan var att aluminium, tenn och kobolt var de material som först behövde hanteras.

I Apples hållbarhetsrapport berättar företaget också om hur man arbetar med andra miljömål. Till exempel uppger teknikjätten att man driver 96 procent av sin verksamhet på förnybar energi. Här inkluderar Apple butiker, kontorslokaler och datacenter, men inte de många tredjepartstillverkare som Apple använder sig av.

Företaget uppger dock att man arbetar för att få fler underleverantörer att gå över till förnybart och hittills ska sju av Apples huvudleverantörer åtagit sig att producera företagets produkter genom att bara använda förnybar energi. Men eftersom Apple inte uppger hur många leverantörer man har är det svårt att veta hur stor andel de utgör. I hållbarhetsrapporten står också att läsa att Apple för första gången enbart använder sig av material från certifierat ansvarsfullt skogsbruk till sina förpackningar.

Läs Apples hållbarhetsrapport här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.