Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Aquamarines vågkraft redo för kommersialisering

Publicerad: 26 november 2010, 08:28

Skotska Aquamarine Power meddelar att de har samlat tillräckligt med kapital för att kommersialisera sin vågkraft. ABB står för majoriteten av pengarna.


Ämnen i artikeln:

VågkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Edinburgh-baserade Aquamarine har säkrat 17,36 miljoner dollar, varav 12,6 miljoner kommer från ABB, skriver CNET News.

ABB:s investering kommer att betyda mycket för utvecklingen av vågkraft, som det satsas en hel del på i Storbritannien.

– Vågkraft är redo att bli en viktig del av världens förnybara energi-utbud. Den här investeringen speglar vår tro på teknikens lönsamhet, säger ABB-chefen Brice Koch i ett uttalande.

Aquamarines första vågkraftverk anslöts på prov till elnätet för ungefär ett år sedan. Nu arbetar man för att ta fram andra generationens vågkraftverk.

Företagets Oyster-modell är ett stort vågkraftverk som har utformats för att ta till vara på den energi som finns i vågor nära kusten. Basen är fäst på havsbotten, på cirka tio meters djup, och placeras några hundra meter från land. Enhetens rörliga del sätts i gungning av vågorna, och driver två hydrauliska kolvar som via rör pumpar vatten till en konventionell vattenkraftturbin på land.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.