Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Är du immun mot HIV? De ger dig svaret

Publicerad: 14 november 2008, 09:20

Med ett enkelt test kan du snabbt se om du är immun mot HIV. Bakom testet står svenska DNA-Guide.


Det finns människor som är immuna mot den vanligaste formen av HIV, speciellt i de skandinaviska länderna. Personer som är bärare av en speciell variant av DNA-genen CCR5, kallad CCR5delta32, är resistenta mot infektionen. Genen kan också bota sjukdomen, enligt nya forskarrön.

Kraften i motståndet beror på om man är bärare av en eller två kopior av gen-varianten.

– Bärare av två kopior är troligtvis immuna mot den vanligaste HIV-formen. Är man bärare av en variant så har man en ökad resistans, och klarar sig en längre tid utan att utveckla AIDS, säger Daniel Zakrisson, vd för DNA-Guide, till Teknik360.

Daniel Zakrisson, vd DNA-Guide, Johan Björkegren, medicinsk rådgivare.

På torsdagen presenterade tyska forskare en uppseendeväckande nyhet. En stamcellsoperation hade genomförts av en patient med både leukemi och HIV. Benmärg från en person med CCR3delta32-varianten hade transplanterats. Det botade inte bara leukemin – utan även infektionen av HIV.

– Det är fortfarande svårt att säga att detta är ett botemedel. Men i det här fallet har faktiskt HIV-infektionen försvunnit, säger Daniel Zakrisson.

DNA-Guide ebjuder nu ett test som identifierar om en person själv är bärare av normalvarianten, en eller två kopior av CCR5-genen.

– Om man arbetar inom sjukvård eller polis, där man kan tänkas komma i kontakt med infekterat blod, är det i högsta grad av intresse att veta detta, säger han.

Efter provtagning skickas testet till DNA-Guide för analys. För närvarande tar det omkring sex veckor att få provsvar.

– Vår målsättning är att det ska ta fyra veckor, säger Daniel Zakrisson.

Finns det en chans att folk använder testet för att slippa använda kondom?

– Det är väldigt viktigt att fortsätta skydda sig. HIV är inte den vanligaste sexuellt smittbara sjukdomen utan det finns andra som man ska vara mer aktsam för. Det finns ingen anledning att skydda sig mindre.

– Det är också för tidigt att säga att man är helt immun, förtydligar Daniel Zakrisson.

I Skandinavien bär hela 16 procent en kopia av den skyddande genen. Drygt 2,5 procent bär på båda varianterna. Ingen annanstans i världen är skyddet vanligare. Gen-varianterna finns också i övriga Europa, Nordafrika och vissa delar av Västasien.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev