Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

AR fick unik roll när Volkswagen lanserade första hybriden

Publicerad: 20 Maj 2011, 13:01

Nya sätt att visualisera data kan ge betraktaren helt nya möjligheter att skärskåda produkter. Volkswagen använder så kallad förstärkt verklighet både för utbildning och marknadsföring.


Visualiseringsteknik blir allt mer intressant som ett sätt att stöda affärerna. En pionjär är tyska Volkswagen. Där fick videostödet en unik roll när företaget lanserade sin första hybridbil, Touareg Hybrid. Volkswagen använde sig då sig av så kallad förstärkt verklighet, augmented reality, för att ge personalen utbildning om bilarnas inre genom att helt enkelt låta dem kunna dissekera bilarna i datorn.

Med hjälp av en kombination av kameror och grafik, skapade företaget bilder med datormodeller, till en liveström av data. Den videoströmmen kan visas upp på smarttelefoner, pekplattor, datorer eller projektorer och väggskärmar.

– Därmed går det att projicera tredimensionella designdata av färdiga bilar, i rätt position och i perspektiv, till och med från olika vinklar, säger Jürgen Leohold, som är chef för Volkswagen Group Research, till IDG News.

De anställda får på så sätt helt nya möjligheter att se och analysera bilarna inifrån. För betraktaren skapas nämligen ett slags röntgenbild av bilarna som gör det möjligt att se dolda komponenter och strukturer inuti bilen.

– Projektorns kamerasystem kan flyttas runt bilen. Med den här tekniken går det att utforska en bil som om det skedde med röntgen, säger Volkswagens talesman Harthmuth Hoffmann.

Kombinationen av bilder och 3d-grafik kan få mängder av nya användningsområden. Exempelvis kan Touaregs hybridenergiteknik förklaras för personalen på en mer detaljerad och komplex nivå än tidigare.

På Volkswagens skola för servicepersonal i Wolfsburg har utbildarna använt bilderna för att beskriva den nya teknik som används i Touareg Hybrid.

– De kan förklara bilens funktioner med ett djup som inte skulle ha varit möjligt med konventionella metoder, säger Michael Horn, som är chef för säljbolaget Volkswagen After Sales.

Med hjälp av mjukvaran går det att gå igenom bilarna gång på gång. När nya bilar eller funktioner lanseras kan företaget utbilda hela servicepersonalen på samma gång, utan att det kräver extra tid eller kostnader.

Volkswagen har tillsammans med företaget Metaio i San Francisco tagit fram ett system av svartvita markörer som kameran som skapar modellerna följer. Markörerna gör det möjligt för datorn att hela tiden bestämma kamerans position i relation till bilen.

Harthmuth Hoffmann berättar att tekniken också används för marknadsföring och för produktpresentationer av Volkswagens design- och utvecklingsteam och ute i tillverkningen.

Volkswagens it-grupp stöder, un-derhåller och uppgraderar mjukvaran. Men vad den kostar vill Hartmuth Hoffman inte berätta.

I framtiden kan it-avdelningen också spela en avgörande roll både vad gäller installation och rådgivning och för att se till att marknadsavdelningen och de andra användarna verkligen lyckas med nya tekniker för visualisering.

– It-avdelningens roll bör vara att lyfta perspektivet och se om det finns andra ställen i organisationen där mjukvaran kan användas , säger Jackie Fenn som är analytiker på Gartner.

När en marknadsavdelning till exempel använder 3d-modellering kan it-avdelningen även reda ut alla snåriga tekniska frågor och hantera de hinder som uppstår.

– Den här typen av mjukvara tenderar att installeras för sig i företagen. Men om företaget bestämmer sig för att utöka sin användning kan it-avdelningen även ta på sig att hantera licensavtal eller fatta beslut om den mjukvara som tas in ska hanteras i molnet, säger Jackie Fenn.

Martin Wallström

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.