Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Är tvätt i kallvatten utan tvättmedel framtiden?

Publicerad: 7 september 2016, 11:59

Tvätta kläder i kallvatten och utan tvättmedel? Nu testas tekniken som uppges ha minimal miljöpåverkan i Malmö.


Hyresgäster i Malmö blir nu först i världen med att testa en teknik som tvättar rent kläderna i kallvatten och utan tvättmedel. Tvättrummet som installerats i två höghus i bostadsområdet Nydala i Malmö används av 70-tal hyresgäster och har enligt fastighetsägaren minimal miljöpåverkan.
– Inget mer köp av tvättmedel och sköljmedel och dessutom tvättar maskinerna med kallvatten. Detta är något som vi är först i världen med att erbjuda. Det blir rent och luktfritt, säger Magnus Röman som är projektledare på MKB Fastighets AB.

I det installerade tvättrummet finns en anläggning i ett skåp som filtrerar vattnet och avjoniserar det. När det avjoniserade vattnet kommer i kontakt med textiler i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen.

MKB Fasighets AB har stora förhoppningar på tekniken. Totalt tvättas sex miljoner tvättar i fastighetsbolagets tvättstugor varje år och att tvätta med kallvatten skulle ge en mycket stor energibesparing. Tvätt- och sköljmedel är ingen kostnad för fastighetsbolaget, men också här ser bolaget många fördelar då det skulle spara miljön genom att skapa mindre utsläpp, mindre förpackningsavfall och mindre risk för allergier.
– Vi vill medverka till ett ekologiskt hållbart Malmö, säger Magnus Röman. Genom att testa denna lösning hoppas vi hitta ett av de sätten som kan hjälpa oss att nå våra högt ställda mål.

I projektet kommer elförbrukning, vattenförbrukning och kundnöjdhet att mätas under sex månader för att bolaget sedan ska ta ställning till hur man går vidare.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.