Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Är vi på väg mot peak jul?

Publicerad: 12 december 2013, 12:43

Det är stor chans att julhandeln slår rekord i år igen. Magasinet Camino ser ändå ett intresse för minskad konsumtion till jul.


Det är magasinet Camino som i sitt senaste nummer inför julen granskar vårt frossande i mat och prylar. Man konstaterar att det de senaste 20 åren bara är fem gånger som julhandeln inte växt och slagit rekord. Ekonomin växer och så gör julhandeln.

Camino har ändå identifierat ett intresse för en mindre kommersiell jul bland konsumenterna. Man hänvisar bland annat till en undersökning som SIFO gjort åt Svenska Kyrkan och som visar att 44 procent kan tänka sig att köpa mindre julklappar och istället skänka pengarna till välgörenhet. Man hänvisar också till den senaste Eurobarometern som säger att 81 procent av svenskarna känner sig välinformerade om miljöfrågor.

Magnus Kroon är ansvarig för handelsutveckling på Svensk Handel. Han  berättar för Camino att Svensk Handel idag tar hållbarhet på stort allvar. Någon minskad julhandel tror han däremot inte på.
– Ökningen ligger inbyggt i systemet. Handeln har haft en väldigt bra fart de senaste åren. För flera varor har priserna faktiskt gått ner, med hemelektronik som det tydligaste exemplet, men även på kläder, skor och sportprodukter. Konkurrensen är hög och produktionen blir effektivare. Många saker har blivit billigare vilket gör att vi köper mer, säger han till Camino.

Om julhandeln återigen slår rekord återstår alltså att se.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.