Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Är vi verkligen klara, Mattias Goldmann? 

Publicerad: 23 augusti 2019, 08:43

PORTRÄTT på NN den 12 december 2017 i tidningshuset på Gjörwellsgatan 30, Stockholm

FREDAGSKOMMENTAR. Mattias Goldmann lämnar tankesmedjan Fores för att bli hållbarhetschef på konsultjätten Sweco. När han förklarar sitt beslut säger han att klimatpolitiken för den nödvändiga klimatomställningen redan är på plats. Är det verkligen så?


Grattis till det nya jobbet på Sweco, Mattias Goldmann! Och stort tack för dina framgångsrika år på tankesmedjan Fores. Du har varit en sann förebild och drivit ett antal viktiga hållbarhetsfrågor med ett engagemang av sällan skådat slag.

Med tanke på att du är en av Sveriges främsta inspiratörer och pådrivare inom hållbarhetsområdet, våra läsare utsåg dig till exempel till mäktigast i Hållbarhetssverige 2016, känns det förstås konstigt att du nu säger att inspirations- och pådrivningsarbete inte behövs längre. När du förklarar varför du byter jobb säger du att din allmänna analys är att arbetet med att inspirera och driva politiken framåt kommer att bli “mindre centralt”.

Du lyfter det faktum att Sverige nu har både klimat- och hållbarhetsmål på plats. Du nämner regeringens färdplan som släpps om några veckor, det klimatpolitiska rådets rekommendationer och att sju riksdagspartier nu står bakom de svenska klimatmålen. Dessutom påpekar du att det sista kapitlet av Parisavtalet skrivs nu under hösten.

En fråga som slår mig, om din analys stämmer, är förstås vad det får för konsekvenser för alla de som fortsätter arbeta för att inspirera och påverka politiker. Vad betyder det för miljöorganisationer, branschorganisationer och tankesmedjor som Fores och deras fortsatta arbete. Ska Greta avsluta klimatstrejken utanför riksdagen?

Det låter förstås bra. Men är vi verkligen klara? Är politiken verkligen på plats? Själv tror jag inte en sekund på att politiken, vare sig i Sverige eller någon annanstans, på något sätt är klar för att möta de utmaningar vi står inför. Vad gäller klimatet så anser forskningen att vi har tio år på oss att skruva upp ambitionsnivån så att politiken verkligen är i linje med vad som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Att svenska politiker satt klimatmål känns föga betryggande. Särskilt med tanke på att svensk politik de senaste 20 åren bara levererat positiva resultat på två av sexton satta miljömål.

Jag tror att vi kommer att behöva mer politiskt mod, ökad lagstiftning och fler juridiska verktyg för att vi ska kunna hantera de enorma utmaningar vi står inför, oavsett om det handlar om klimatet, haven, den biologiska mångfalden, plastnedskräpning, bristande respekt för mänskliga rättigheter eller andra hållbarhetsutmaningar. Därför tror jag att inspirations- och påverkansarbete kommer att bli mer centralt än någonsin de kommande åren.

Och, om jag ska var ärlig Mattias, tror jag inte heller på att du kommer att sluta bedriva påverkansarbete. Jag tror inte att du kan låta bli, oavsett var du jobbar.

Jon Röhne
redaktionschef, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.