Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Arbete för gröna städer saknas”

Publicerad: 3 maj 2018, 11:09

Miljöminister Karolina Skog menar att kommuner och byggbolag har ett stort ansvar för att föra in gröna ytor i städerna.

Foto: Daniel Boman

Klimatförändringar och biologisk mångfald kräver gröna ytor i de täta städerna. Men för lite görs av kommuner och byggare, menar miljöminister Karolina Skog.


Planer och skisser på ny bebyggelse lyfter fram gröna ytor och människor i rörelse. Men när områdena står klara saknas ofta det gröna inslaget. Det menar miljöminister Karolina Skog som vill att mer görs för att föra in ekosystemtjänster i städerna.
– Kommunerna har ett jättestort ansvar för att driva på det arbetet. Men även byggare och fastighetsbolag måste se till att gröna ytor och stadsodlingen sköts. I dag saknas det ett aktivt arbete för att föra in det gröna i städerna, säger Karolina Skog till Aktuell Hållbarhet.

Under dagens invigning av Bee Urban Evolution Lab, en ny anläggning i Stockholm för teknikutveckling och stadsodling, gav miljöministern sin bild av nyttan med stadsodling. Hon menar bland annat att det är viktigt för robustheten, att det som byggs är anpassat till ett förändrat klimat. Dessutom behövs pollinering överallt i samhället och det måste vi hjälpa till att driva på. Gröna ytor handlar även om estetik och livskvalitet och då räcker det inte med klippta gräsmattor enligt Karolina Skog.
– Det krävs inte så stora enskilda ytor för att höja den biologiska mångfalden. Det som behövs är flera små ytor där pollinerare kan hitta mat och boplatser. Det gäller även för fåglar. Något som vi behöver föra in i stadsbilden är död materia, exempelvis döda träd som kan utgöra boplatser.

På den nya innovationsplatsen i Stockholm ska den senaste tekniken inom stadsodling och teknik visas upp för att inspirera och sprida information om möjligheterna. På plats vid invigningen fanns bland annat självreglerande bevattningssystem, en biotopäng och lämpliga solceller för svenska förhållanden.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.