Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Arbetet med kolsänkor ska effektiviseras

Publicerad: 16 juni 2021, 09:15

Jord- och skogsbruket står i fokus för det nya uppdraget om kolsänkor.

Effektivare metoder för att öka kolinlagringen i åker- och betesmark ska nu tas fram.


Ämnen i artikeln:

KlimatutsläppJordbrukSkogsbruk

Skogsstyrelsen och Statens jordbruksverk ska lägga grunden för ett effektivare arbete med kolinlagring i Sverige. Det är syftet med myndigheternas nya uppdrag som bland annat omfattar utformning av metoder för beräkning och bokföring av åtgärdernas effekter, så att de potentiellt kan redovisas som kompletterande åtgärder i det klimatpolitiska ramverket.

Tanken med uppdraget är att lägga grunden för att mäta och verifiera minskad avgång av växthusgaser från jord- och skogsbrukets organogena jordar och ökad kolinlagring i åker- och betesmark. Dessutom ska det skapas ett ramverk som möjliggör utvärderingar i förhand av åtgärder som underlag för prioritering mellan potentiella åtgärder.

”I uppdraget ingår att beakta och beskriva synergier och konflikter med andra samhälls- och miljömål till exempel åtgärder för vattenvägar och våtmarker, målen i livsmedelsstrategin, samt eftersträva samhällsekonomiskt effektiva åtgärder”, skriver regeringen i en kommentar till uppdraget.

Uppdraget omfattar i huvuddrag metodutveckling för åtgärder, kriterier och urval av lämpliga marker, utvärdering av åtgärdernas effekt på utsläpp och upptag av växthusgaser samt enhetlig dokumentation av utförda åtgärder som möjliggör uppföljning och underlag för klimatrapportering och redovisning gentemot riksdagen.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.