Klimat
Arbetsmarknaden kväver teknikföretagen
Publicerad: 10 februari 2009, 09:21
Den svenska arbetsmarknaden är för stelbent, anser Teknikföretagens vd Anders Narvinger. Det hindrar bolagen att anpassa sig till nya krav.
Regeringen får i stort sätt tummen upp för höstens arbete. I Teknikföretagens senaste politikindikator framhålls att förutsättningarna för de svenska teknikbolagen förbättrats.
Bland annat anses beslutet om att sänka arbetsgivaravgifter och den lägre bolagsskatt vara bra för konkurrenskraften. Även att de satsningar som görs inom forskning stödjer industrins behov anses som positivt.
Men det finns mycket kvar att önska, framhåller Anders Narvinger.
– Vi är kritiska mot att regeringen hittills inte visat något större intresse för att ta itu med stelbentheten på den svenska arbetsmarknaden eller de regler och lagar som negativt påverkar såväl arbetskraftskostnadsutvecklingen som företagens konkurrenskraft, säger han.
Organisationen menar att reglerna måste anpassas till ”företagens behov och verklighet”. Dagens system motverkar den strukturomvandling som flera branscher och bolag står inför, främst gällande lönebildning, sjukfrånvaro, arbetstider, arbetsmiljö, konflikträtt, skatter och avgifter.
”Detta är sedan länge känt men det verkar ändå som om regeringen försöker undvika att ta tag i problemen, främst i syfte att inte stöta sig med de fackliga centralorganisationerna”, går att läsa i rapporten.
En ljusglimt är dock att det blivit smidigare med arbetskraftsinvandring, framhåller organisationen.
Anders Narvinger räds att regeringe kommer falla till föga för politiskt populistiska beslut nu när konjunkturen når allt dystrare nivåer. Dessa anser han nästan alltid ge sämre förutsättningar för företagen och dess medarbetare när konjunkturen vänder uppåt igen. Bolagen har det redan tufft, anser han, med ett högt skattetryck och problem gällande infrastruktur och energi.
Johan Nylander