måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Året som gått: citaten i hållbarhetsvärlden

Publicerad: 7 januari 2016, 11:40

Miljöaktuellt har samlat fjolårets tongivande uttalanden.

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikEuForskning

”Klimaträttvisa är utan tvekan den största utmaningen inom mänskliga rättigheter. Klimatförändringar slår olika hårt mot fattiga och rika. Det gäller både fattiga områden i rika länder och fattiga länder, där människor kommer att behöva se sina hem och sitt uppehälle förstöras av torka eller översvämningar.” John Ruggie, FN:s expert på företag och mänskliga rättigheter, intervjuas i Svenska Dagbladet.

John_Ruggie_2012

John Ruggie.

”Vattenfall kan inte bära utvecklingskostnaderna själva”. Forskningschefen Karl Bergman om att Vattenfalls plånbok inte är tillräckligt tjock för vågkraft.

”Det är ett vilseledande budskap att idag rekommendera produkter som inte håller måttet”. Sara Fröcklin, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, uttalar sig i Norrbottens-Kuriren efter att WWF i sin fiskguide gett grönt ljus åt ASC-certifierade tropiska jätteräkor.

”Kalhuggningen har blivit sakrosankt och den som vågar vissla i storskogsbrukets kyrka blir bannlyst, undanröjd, censurerad”. Tommy Hammarström, fristående kolumnist i Expressen, om SLU:s behandling av skogsforskaren Mats Hagner.

”Till och med i Kina minskade elproduktionen med fossila bränslen förra året med nästan 30 TWh, medan den förnybara elproduktionen ökade med över 200”. Tomas Kåberger, professor på Chalmers, hävdar i SR Klotet att de förnybara energislagen är på väg att börja konkurrera ut de fossila bränslena.

”En analytiker jag talade med sa att ’det är som mammas äppelpaj, ingen kan vara emot den. Nu är den dessutom med extra allt, klart alla är glada”. Daniel Engström, programchef miljö och klimat på Fores, skriver om det dokument som de senaste förhandlingarna i Genève resulterade i.

”Det var så klart ett alldeles för lockande läge”. DN:s motorjournalist Jaques Wallner har viss förståelse för att regeringen vill höja bensinskatterna.

”Vi kan inte ropa halleluja än”. Miljöprofessor Thomas Sterner kommenterar uppgifterna att energirelaterade koldioxidutsläpp
inte ökat under 2014.

”Det ser ut som ett Medelhavslandskap”. Författaren Lars Gustafsson besöker brandfältet i Västmanland.

”Annars är nog KU:s granskning ännu en förödande dom över vice statsminister och miljöministern Åsa Romson”. K G Bergström i Expressen efter konstitutionsutskottets prickningar.

”Det ryms en tragikomik i att en tidning som så konsekvent propagerat för hållbar lösningar inte lyckades härda ut längre”.
Margit Richert skriver i Axess om prisbelönta tidskriften Modern Farmer som läggs ned på grund av dålig lönsamhet.

”Det rör sig om gammal skåpmat”. Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, om regeringens svar om vargjakt till EU-kommissionen.

”Avverkning ger mest klimatnytta”. Göran Persson om skogen roll i klimatdebatten i intervju med SvD Näringsliv.

”Du är välkommen hem till Thomas Bäck”. LRF-ordföranden Helena Jonsson bjuder på SvD Debatt in landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att prata om mjölkkrisen.

”Vi är nu i ett helt nytt läge! Vi har blivit en stor värld på en liten planet”.  Inledningen på Johan Rockströms ”Sommar” i P1, som blev säsongens mest omdiskuterade avsnitt.

”Man kan säga att det är fyra nyanser av nedskärningar”. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommenterar Allianspartiernas miljö- och klimatbudgetar på en pressträff i riksdagen.

lenaek

”I sina bästa tillfällen är förhandlingarna som en riktigt bra roman. I sina sämsta är det som en dålig dokusåpa”. Lena Ek, i dag ordförande för skogskoncernen Södra, berättar för magasinet Effekt om hur hon ser på de internationella klimatförhandlingarna.

”Utvecklingen inom energilagring kommer att bli en gamechanger framöver”. Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma intervjuas om framtidens energisystem i Svenska dagbladets klimatpodd, SvD 2 grader.

”Butikstaken är en outnyttjad resurs”. Willys vd Thomas Evertsson förklarar i ett pressmeddelande varför lågpriskedjan satsar stort på
solceller.

”Västkusten har sin egen lilla skräpvirvel här ute i havet så vi har Nordsjöns mest nedskitade stränder”. Ulrika Marklund, miljöstrateg på Ren Kust i en intervju med Dagens Nyheter.

asa-romson

Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

”Det mycket allvarliga händelserna i Paris just nu kan försvåra för klimattoppmötet i dec då över 100 regeringschefer planerat delta.” Klimat- och miljöminister Åsa Romsons tweet efter Parisattackerna blev en vattendelare. En del blev arga och andra menade att funderingen var relevant och att många internationella medier redan lyft frågan.

”Beslut klubbat. Mission completed. Men själva klimatarbetet återstår, därför bra med kraften av ett tydligt globalt ramverk”. Klimat- och miljöminister Åsa Romson om det nya globala klimatavtalet.

pererik

”Att ha mål för medeltemp 2100 utan utsläppskrav är som att säga att man ska vinna Champions League utan både spelare o plan”. Tv-meteorologen Pererik Åberg om bristen på konkreta klimatåtaganden i nya klimatavtalet.

Foto: Mattias Ankrah /SVT

”I dag vet vi att vi måste äta mer vegetariskt för klimatets skull och många har tröttnat på alla köttskandaler. ” Karoline Jönsson, en av två programledare i SVT:s nya vegetariska matprogram Vegorätt, om varför programmet är aktuellt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev