torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Årets cykelfrämjarkommun är utsedd

Publicerad: 11 maj 2012, 05:34

I år har 33 kommuner granskats av Cykelfrämjandet.


Cykelfrämjandets Kommunvelometer är en årlig granskning av hur kommuner i Sverige arbetar med cykelfrågor. Enligt Cykelfrämjandet är frågan viktig eftersom en ökad andel cykeltrafik leder till bättre hälsa, minskad miljöbelastning och trevligare städer genom att det blir mindre buller och trängsel.

I årets upplaga fick fjolårets etta och tvåa dela på förstaplatsen. Det är alltså Malmö och Lund som utnämns till Årets Cykelfrämjarkommuner 2012.

Enligt ett pressmeddelande från Cykelfrämjandet har båda kommunerna under flera år satsat på cykling och de visar dessutom att de har en bra balans mellan långsiktiga strategier, uppföljning och investeringar i både infrastruktur och information.

Närmast på topplistan följer Helsingborg, Karlstad, Västerås, Varberg, Gävle, Mölndal, Linköping och Göteborg.

I botten däremot hamnar Enköping, Österåker och Falkenberg. De längst ner i granskningen har gemensamt att de saknar en tydlig strategi för att arbeta med cykling, samtidigt som deras satsningar på ny infrastruktur får knappt godkänt.

Cykelfrämjandets Kommunvelometer är en del av Cykelfrämjandets arbete för att förbättra förutsättningar för cyklister i Sverige och för att öka andelen cykelresor. Detta är tredje gången som granskningen genomförs.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev