Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Årets Greenwash – här är kandidaterna

Publicerad: 23 april 2015, 12:17

Tre företag, en miljömärkning och en kommissionär nomineras till Greenwash-priset 2015.


Ämnen i artikeln:

FscGreenwash

– Detta görs genom att uppmärksamma de som försöker verka mer klimatsmarta och miljövänliga än de är, säger Sofia Hedström, enhetschef på Jordens Vänner.

De nominerade är Body Shop som enligt motiveringen har miljötveksamma ämnen i sina produkter, exempelvis sannolikt hormonstörande parabener som förbjuds inom många miljömärkningar. Ecoenergy på grund av företagets biobränsleprojekt i Tanzania och Cecilia Malmström (fp) som enligt motiveringen framhåller handelsavtalet Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) som något positivt när avtalet egentligen är ett allvarligt hot mot hälsa, miljö och djurskydd.

Rikshem är nominerade för sin renovering av miljonprogramsområdet Gränby i Uppsala där de rivit ut fungerande köksinredning istället för att renovera dem går de emot sin egen miljöpolicy. Forest Stewardship Council (FSC) för deras tillåtande av ett destruktivt skogsbruk och användning av miljögifter.

– Vi är mycket noga med att ha en så transparent dialog som möjligt med de nominerade för att även de som röstar ska få inblick i reaktionerna. Det gäller också de nominerade som vill ha en fortsatt dialog efter prisutdelningen. Vi måste i dessa fall vara mycket försiktiga så att vi inte används som ett alibi för deras greenwasharbete, säger Sofia Hedström.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

FscGreenwash

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.