tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Årets hållbarhetsmäktiga 2019 – plats 11-20

Publicerad: 26 juni 2019, 04:06

11. Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker (ny) Med ett antal tunga förhandlingsroller i EU-parlamentet när det kommer till klimat, energi och djurskydd, är Fredrick det givna namnet på listan från Bryssel. Har nått betydande framgångar i tidigare…


11. Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker (ny)
Med ett antal tunga förhandlingsroller i EU-parlamentet när det kommer till klimat, energi och djurskydd, är Fredrick det givna namnet på listan från Bryssel. Har nått betydande framgångar i tidigare låsta frågor och kämpat hårt för den svenska skogen inte minst.

12. Parul Sharma, chef, Greenpeace Sverige (2)
Som tidigare ordförande för den svenska Agenda 2030–dele-gationen och hållbarhetsansvarig på advokatbyrån Vinge, har alltid Parul Sharma legat i toppskiktet på listan. Där blir hon kvar då hon i början av -augusti tar över chefskapet över Greenpeace.

13. Ingrid Petersson, generaldirektör, Formas (8)
Hon styr och ställer på en -myndighet som varje år delar ut över en miljard kronor i forsknings-anslag inom hållbar utveckling. Sedan 2016 ingår hon även i regeringens Agenda 2030-delegation.

14. Ibrahim Baylan (S), näringsminister (ny)
Han har under året bytt -regeringsportfölj från energi till näring. Det betyder ett fortsatt stort inflytande över den näringspolitik som behövs för att Sverige ska klara högt satta klimat och miljömål, inte minst inom transportpolitiken.

15. Johan Kuylenstierna, forskare, ledamot i det Klimatpolitiska rådet (15)
Som ledamot i det Klimatpolitiska rådet har han en ny plattform som ger honom makt och inflytande i Hållbarhetssverige. Men han fortsätter att göra betydande avtryck i klimatdebatten och är aktiv i flera organisationer med koppling till miljö, energi och klimat.

16. Annika Jacobson, stabschef, miljödepartementet (41)
Hon är en viktig spelare i miljösverige sedan många år som i dag främst verkar i bakgrunden. Röster i media och oppositionspartier försökte nyligen kritisera henne för sin tidigare roll som chef för Greenpeace i Sverige, men Annika Jacobson stod då upp för rätten till civil olydnad.

17. Anders Ygeman (S), energiminister (ny)
I rollen som energiminister har Anders Ygeman ett avgörande inflytande över beslut och -strategier som är avgörande för en hållbar utveckling.

18. Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker (ny)
Han blev känd som TV-meteorolog, men gav sig tidigt in i klimat-frågan och har i många år varit viktig som folkbildare och debattör. Nu tar karriären en ny vändning som EU-parlamentariker för miljöpartiet.

19. Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige (25)
Möbeljätten Ikea består av ett spindelnät av styrande bolag och stiftelser, inte alltid så lätt att greppa. Men från alla dessa kommuniceras i dag hållbarhet och en utstakad riktning mot en cirkulär ekonomi. Jonas Carlehed är en av budbärarna för denna strategi.

20. Johan Florén, chef kommunikation och ägarstyrning, Sjunde AP-fonden (ny)
Som kommunikatör missar Johan Florén aldrig ett tillfälle att påpeka att världen behöver hållbara företag. Pensionsfonden AP7 är ägare i över 3 000 bolag över hela och är därmed en viktig aktör som kan påverka en omställning i hållbar riktning.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev