torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Årets hållbarhetsmäktiga 2019 – plats 2-10.

Publicerad: 26 juni 2019, 04:05

2. Isabella Lövin (MP), miljöminister (3) Trots en krympande väljarbas står Isabella Lövin stadigt och är utan jämförelse svensk hållbarhetspolitiks mest inflytelserika person med flera tunga roller – språkrör i Miljöpartiet, miljö-minister och vice statsminister. 3….


Bild 1/1  

2. Isabella Lövin (MP), miljöminister (3)
Trots en krympande väljarbas står Isabella Lövin stadigt och är utan jämförelse svensk hållbarhetspolitiks mest inflytelserika person med flera tunga roller – språkrör i Miljöpartiet, miljö-minister och vice statsminister.

Bild 1/1  

3. Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige (7)
Aldrig har det funnits en lika dedikerad och frispråkig statstjänsteman. Med sitt engagemang har Svante Axelsson personligen sett till att CO2-avtrycket minskat med tusentals ton. Han har god hjälp av kommuner och hela branschen i omställningen till ett fossilfritt Sverige.

Bild 1/1  

4. Per Bolund (MP), finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister (1)
Som finansmarknads- och bostadsminister har Per Bolund regeringsansvaret för två av samhällets viktigaste hållbarhetsfrågor. Sedan han förra året utsågs till etta på den här listan har han fått en tyngre regeringsportfölj och dessutom utsetts till språkrör i Miljöpartiet.

Bild 1/1  

5. Johan Rockström,
chef, Potsdaminstitutet, Tyskland (17)
Sveriges näst mest kända röst i klimatfrågan (efter Greta) har aldrig sett hållbarhet som en lokal angelägenhet. Johan Rockström, som i dag är chef för Potsdaminstitutet i Tyskland, har alltid satt det globala i centrum och byggt sitt engagemang och sin plattform utifrån ett imponerade internationellt nätverk av klimatforskare och beslutsfattare.

Bild 1/1  

6. Ulrika Modéer, assisterande general-sekreterare och chef, externa relationer, UNDP (ny)
Som assisterande generalsekreterare och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete är Ulrika Modéer den högst uppsatta svensken i FN-systemet. Från sin position har Ulrika Modéer stor möjlighet att sätta agendan för arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål.

Bild 1/1  

7. Mattias Goldmann, vd, Fores (11)
Han har en gång toppat den här listan och har sedan dess försvarat sin plats genom ständig förnyelse och förmågan att tala om hållbarhet i alla forum där möjlighet ges. Som vd för den liberala tankesmedjan Fores vore det lätt att fastna i förutsägbara politiska ståndpunkter. Men Mattias Goldmann tänker inte så, utan rör sig över politikens blockgränser som ingen annan.

Bild 1/1  

8. Ingrid Bonde, ordförande, Klimatpolitiska rådet (ny)
Hon leder en verksamhet som från och med nu kritiskt och oberoende ska granska det politiska arbetet för nå uppsatta klimatmål. Det är en maktposition av rang.

Bild 1/1  

9. Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen (78)
Som förtroendevald talesperson för Naturskyddsföreningen, en organisation med 230 000 medlemmar, har Johanna Sandahl en maktposition. Som debattör vinner hon allt större gehör i frågor som rör skog, hav, klimat och biologisk mångfald.

Bild 1/1  

10. Björn Risinger, generaldirektör, Naturvårdsverket (4)
Naturvårdsverket generaldirektör har haft ett tufft år. Först en osäker tid utan regering och sedan en budget där riksdagen skar bort verksamhet motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor. För att sedan få rivstarta och återinföra nedlagda projekt när den nya regeringens första budget kom i april.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev