torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Årets hållbarhetsmäktiga 2019 – plats 41-50

Publicerad: 26 juni 2019, 04:08

41. Charlotta Szczepanowski, chef hållbarhet och kvalitet, Coop Sverige (72) Med sig i bagaget har hon en lång och gedigen erfarenhet av hållbarhetsarbete inom näringslivet. Nu har hon flyttat fram sina positioner och sitter på två…


41. Charlotta Szczepanowski, chef hållbarhet och kvalitet, Coop Sverige (72)
Med sig i bagaget har hon en lång och gedigen erfarenhet av hållbarhetsarbete inom näringslivet. Nu har hon flyttat fram sina positioner och sitter på två strategiska poster, som hållbarhetschef på Coop och som ordföranden för NMC Nätverket för hållbart näringsliv.

42. Johan Gerklev, hållbarhetschef, Skanska (92)
Med långt och enträget arbete inom Skanska har han tagit hållbarhetsarbetet till helt nya nivåer. Från att integrera social hållbarhet i planeringen och i byggprojekten, till att sikta på en klimatneutral byggverksamhet i hela värdekedjan.

43. Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood, ordförande delegationen för cirkulär ekonomi (ny)
Som hållbarhetschef på Axfood vill Åsa Domeij att verksamheten alltid ska ligga steget före och driva på för att skapa rätt förutsättningar för en mer hållbar livsmedelsindustri. Lite i det tysta har hon efter åren som rikspolitiker styrt ett av Sveriges största dagligvaruaktörer i hållbar riktning. Nu är hon delvis tillbaka i den politiska hetluften med sidouppdraget som ordförande för delegationen för cirkulär ekonomi.

44. Peter Carlsson, vd, Northvolt (36)
Arbetet med att bygga en batterifabrik utanför Skellefteå leder till ringar på vattnet. Forskare och fordonstillverkare kan flytta fram positionerna internationellt. Sverige kan ligga i framkant när energilagring inte bara blir en lösning i fordonsindustrin. Många kommer att tacka Peter Carlsson för att han var först och banade vägen för andra.

45. Toni Petersson, vd, Oatly (50)
Med Toni Petersson vid rodret har Oatly utmanat livsmedelsbranschen med nya hållbara klimatsmarta livsmedel. Försäljningen av vegetabiliska mjölksorter har ökat med 44 procent de senaste tre åren och vegetabilisk mjölk står i dag för i genomsnitt nästan 6 procent av all den mjölk som konsumeras i Sverige.

46. Sasja Beslik, chef hållbara finanser, Nordea (90)
I många år en stjärna på hållbarhetshimlen med kreativa idéer om ansvarsfulla investeringar. Sasja Beslik får dock ofta utföra en
svår balansakt då alla beslut tagna av en av Nordens största banker ska förklaras och försvaras.

47. Stefan Nyström, chef klimatavdelningen, Naturvårdsverket (ny)
Sveriges utsläpp ökar i år efter att ha minskat marginellt under åren dessförinnan. Det duger inte när målet är nettonoll år 2045.
Stefan Nyström har en viktig roll när regeringen ska hitta rätt nycklar till en förändring.

48. Markku Rummukainen, professor klimatologi, Lunds universitet (ny)
En av världens främsta klimatexperter. Han är regeringens representant i klimatpanelen där världens länder tillsammans beslutar om nya rapporter och formulerar budskap till politiker och andra beslutsfattare. Här hemma sitter han med i det klimatpolitiska rådet.

49. Anders Wijkman, styrelseordförande, Climate-KIC (37)
Hållbarhetssveriges ”grand old man” som hållit en position på den här listan sedan den startade. Han är styrelseordförande för innovations- och forskningsprogrammet Climate-KIC, Europas största forskningsprogram på klimatområdet och den stora inspiratören inom Circular Sweden, en grupp svenska företag som vill gå före för en cirkulär ekonomi.

50. Nyamko Sabuni, hållbarhetschef, ÅF (ny)
Nyamko Sabuni driver i dag framgångsrikt frågor om hållbarhet och om socialt ansvarstagande på konsultbolaget ÅF. Framtiden
är dock ett öppet blad. Kanske är hon med och påverkar samhällsutvecklingen i hållbar riktning i en helt annan roll framöver.
Som bekant vill hon nu bli partiledare.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev