måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Årets hållbarhetsmäktiga 2019 -plats 71-80

Publicerad: 26 juni 2019, 04:12

71. Jakob König, projektledare, Fair Finance Guide (45) Skandalerna kring svenska bankers inblandning i penningtvätt och skatteflykt har spelat Fair Finance Guide i händerna. Granskningarna av vilka krav som bankerna ställer på hållbarhet och socialt ansvar…


71. Jakob König, projektledare, Fair Finance Guide (45)
Skandalerna kring svenska bankers inblandning i penningtvätt och skatteflykt har spelat Fair Finance Guide i händerna. Granskningarna av vilka krav som bankerna ställer på hållbarhet och socialt ansvar när de investerar väcker nu uppmärksamhet i en större krets.

72. Jakob Lagercrantz, medgrundare, 2030-sekretariatet (53)
Sverige har ett enda sektorsmål i klimatpolitiken, det för transportsektorn. Det kan bland annat tillskrivas 2030-sekretariatets idoga arbete, där Jakob Lagercrantz varit en av de drivande från start till.

73. Carina Lundberg -Markow, chef, för ägarstyrning -Folksam (47)
Folksam är storägare i Swedbank och Carina Lundberg Markow har en nyckelroll när det gäller att följa bankens väg tillbaka till anständigheten.

74. Emma Ihre, hållbarhetschef -Mannheimer Swartling (ny)
Hon är den prestigefyllda advokatbyrån första hållbarhetschef och bidrar med sin bakgrund som finansanalytiker med viktig kompetens, då det ofta handlar om att integrera olika hållbarhets- och ansvarsfrågor i ägardialoger med bolag. Emma Ihre har andra viktiga maktpositioner inom hållbarhet, som styrelseordförande för Global Compact Network Sweden och som styrelseledamot i AP7.

75. Lena Pripp Kovac, hållbarhetschef, Inter Ikea Group (ny)
Som ledare över hållbarhetsområdet på Ikea globalt navigerar hon hållbarhetsfrågor och leder förvandlingen till ett cirkulärt Ikea. Om hon lyckas med denna förändring kommer det ha en avgörande påverkan, för Ikeas över 200 000 anställda och miljontals kunder i hela världen.

76. Carolina Sachs, generalsekreterare, Axfoundation (30)
Axfoundation driver nutidens och framtidens hållbarhetsfrågor i Sverige och globalt. Pilotprojekt och affärsdrivna hållbara affärsmodeller är kännetecknet för det arbete som Carolina Sachs framgångsrikt leder.

77. Maria Smith, hållbarhetsstrategichef, ICA Sverige (ny)
ICA har flyttat fram positionerna inom hållbarhet och blev 2019 årets grönaste varumärke. Ribban höjs löpande genom till exempel Mitt klimatmåls-tjänsten, en uttalad plaststrategi och matsvinnsmålet.

78. Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd, Stockholms stad (ny)
Hon är miljöpartistiskt miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad sedan 2014, som fortsätter att styra i Stockholm, nu i ett blågrönt styre. Hon har inrättat ett Agenda 2030-råd, hon har skärpt Stockholms mål om fossilfrihet och avsatt 2 miljarder kronor av stadens budget till klimatbesparande åtgärder.

79. Annika Digreus, miljöreporter , SR Ekoredaktionen (ny)
Ekots miljöröst Annika Digréus är påläst och uppskattad. Ekoredaktionen har under lång tid prioriterat klimat- och miljöfrågor och utan dem hade den miljöpolitiska bevakningen i Sverige vara betydligt sämre.

80. Lin Lerpold, chef, Misum Handelshögskolan Stockholm (63)
Att hållbarhet i dag är en obligatorisk kurs i varje diplomprogram och att hållbarhet är ett av fyra strategiska områden på Handelshögskolan är till stor del Lin Lerpolds förtjänst. Hon leder i dag ett av Europas största tvärvetenskapliga center fokuserat på hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev