söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Årets hållbarhetsmäktiga 2019 -plats 81-90

Publicerad: 26 juni 2019, 04:14

81. Sam Manaberi, vd, Trine (ny) Han ser ingen motsättning mellan att tjäna pengar och att göra gott, Sam Manaberi är grundare och vd för ett bolag som erbjuder möjligheter att investera i lån till…


81. Sam Manaberi, vd, Trine (ny)
Han ser ingen motsättning mellan att tjäna pengar och att göra gott, Sam Manaberi är grundare och vd för ett bolag som erbjuder möjligheter att investera i lån till solenergibolag på tillväxtmarknader.

82. Eva Karlsson, vd, Houdini Sportswear (15)
Smarta och multifunktionella produkter för friluftsliv med ett hållbarhetsarbete som ligger i frontlinjen och där målsättningen är att verka inom de planetära gränserna. För Eva Karlsson är hållbarhet utgångspunkten i såväl affärsmodell som design och produktutveckling.

83. Weine Wiqvist, vd, Avfall Sverige (ny)
Weine Wiqvist har under många år uthålligt, konsekvent, sakligt och med god timing arbetat för att förbättra svensk avfallshantering. Han går i sommar i pension efter 25 år som vd för Avfall Sverige.

84. Anna Ryott, ordförande, Summa -Equity (28)
En stark passionerad ledare som agerar för ett hållbart näringsliv. Efter framgångsrika år på Swedfund blev hon investerare på Norrsken Foundation. Nu basar Anna Ryott över Summa Equity med 6,5 miljarder kronor att investera
i hållbara bolag med ambitionen att rädda världen.

85. Liza Jonson, vd, Swedbank Robur (ny)
De globala hållbarhetsmålen kan bara nås om kapitalägare, kapitalförvaltare och företag samverkar mer. Det har Liza Jonsson förstått och arbetar aktivt för en hållbarhet omställningen. Hon har varit en uppskattad näringslivsröst i Agendan 2030-delegationen.

86. Paul Svensson, kock och krögare (ny)
En kock som passionerat brinner för att minska matsvinnet och som vill lyfta den hållbara kokkonsten. Först ut i tv-rutan med programmet Maträddarna, för att utbilda tittarna hur man kan minska sitt matsvinn hemma i köket. Även grundare till restaurang ReTaste som förädlar och serverar mat som annars skulle bli matsvinn i butik.

87. Gunnela Hahn, chef, hållbara investeringar Svenska Kyrkan (43)
Hon förvaltar 8 miljarder kronor, ofta i sann aktivistisk hållbarhetsanda. Det har gett resultat, hennes strategi har utklassat index sex år i rad. Gunnela Hahn är en föregångare. Redan 2008 sålde Svenska kyrkan sina aktier i fossilbranschen och kyrkor världen över har följt efter.

88. Cecilia de Pedro, miljöchef, Apotek Hjärtat (ny)
Hon är pionjären, som med sin egen forskningsbakgrund har satt frågor om läkemedel och miljö på agendan. Hennes gärning är i dag viktig för attityderna i Apoteksbranschen som inte alltid förstått vikten av ett hållbarhetstänk.

89. Henrik Henriksson, vd, Scania (ny)
Lastbilstillverkaren Scania sitter med en av de viktigaste nycklarna till en framgångsrik övergång till fossilfria transporter. Det handlar om teknik, vilja, innovationskraft och att triggas av en stenhård konkurrens. Det är en lång och tuff resa, men Henrik Henriksson har med ett starkt ledarskap visat att Scania menar allvar.

90. Anders Enetjärn, vd Ecogain (ny)
Han vill övertyga näringslivet om att naturen finns i varje företags värdekedja. Anders Enetjärn har utvecklat verktyget ekologisk
kompensation och applicerat det i en svensk kontext. Han är initiativtagare till företagsnätverket Business@Biodiversity Sweden.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev