tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Årets rankning tuffare än någonsin

Publicerad: 29 juni 2016, 03:00

Höga poäng i toppen men stor spridning i kommunernas­ miljöarbete. Aktuell Hållbarhets kommunrakning sätter­ fingret på framgångsrikt miljöarbete och pekar ut de hetaste frågorna just nu.


Under en längre tid har vi årligen­ mätt miljöaktiviteten i Sveriges kommuner. Vi har samlat och summerat in data och parametrar som mäter aktiviteten på miljöområdet i landets kommuner. Det gör vi för att kommunerna är motorerna i det svenska­ miljöarbetet och det finns ett behov av att få en översyn av kommunernas miljö­arbete på olika områden.
Successivt byts och skärps frågeställningar och parametrar i rankningen med följden att det blir svårare att få poäng.
I årets enkät tog vi i stort sett bort frågor som i princip över hälften av alla kommuner svarat ja på och ersatte dem med nya tuffa kriterier.

Vinnaren i årets rankning fick 17 av 18 möjliga poäng i enkätdelen,­ något som vi inte trodde­ var möjligt. Och de ­kommuner med poäng som kan ­räknas på ena handen­ ska inte misströsta. Årets enkät är svårare än någonsin och ­varje poäng kräver hårt arbete.
När vi nu analyserar resultatet­ kan vi konstatera att resultatet är ­väldigt positivt: fyra av tio svarande ­kommuner har redan klimatmål som motsvarar miljömålberedningens förslag, mer än hälften­ har minskat köttkonsumtionen, lika många satsar på biologisk mångfald och matavfallet separeras som aldrig förr. Det är tydligare än någonsin att Sveriges kommuner är de som driver hållbarhetsarbetet framåt.
Samtidigt kan vi se att ambitioner och de faktiska insatserna på miljöområdet­ skiljer sig stort kommuner emellan. Att jämföra bästa och sämsta miljökommun­ är som att jämföra en Tesla med en ­öststatsbil från 70-talet.

Vi hoppas att vår rankning kan användas som ett inspirerande fundament i en diskussion om hur kommuner kan och bör arbeta strategiskt med miljöfrågorna. Vi hoppas att de föredömen som lyfts fram inspirerar och entusiasmerar samtidigt som vi hoppas att de kommuner som inte har förstått vikten av miljöfrågor och prioriterar dem får sig en rejäl tankeställare.

Mikael Salo, chefredaktör

Jesper Gunnarsson, projektledare och journalist

PS. Den uppmärksamma­ kommunhandläggaren upptäcker snabbt att en rad energifrågor från enkäten inte ingår i årets rankning. Det stämmer, och det är information som kommer presenteras i kommande nummer av Aktuell hållbarhet.

Ta del av hela resultatet från Aktuell Hållbarhets Kommunrankning 2016

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev