Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ärkebiskopen: ”Varje mygga är inte helig”

Publicerad: 4 juli 2013, 14:34

Ärkebiskop Anders Wejryd berättar om sitt vargmöte i hemmaskogen. Och varför det inte går att rädda varje liten mygga.


Det är torsdag eftermiddag och ärkebiskopen Anders Wejryd agerar debattledare i en klimatpanel med företrädare för Mc Donalds och Lantmännen. Framför ett kaffetält på gågatan. Sådant händer bara i Almedalen. Ärkebiskopen har hunnit med att besöka 14 seminarier och suttit i flera paneler under veckan.

- Skogsindustrin höll ett oväntat seminarium om skogens sociala och andliga värden. Där vi började lyssna på varandra vi som talade.
- Vi kom fram till att skogsindustrin gör sig omöjlig om den inte i mycket högre grad än idag jobbar med eftertanke.

Tycker du att växter och djur har ett existensberättigande som är skilt från vad människan tycker och tänker?

Jag tror att arterna har en väldigt viktig roll att spela. Sedan går det ju åt individer hela tiden, när man slår ihjäl en mygga och så. Men artrikdomen är viktig för framtiden.

Så artrikedomen har ett egenvärde men inte varje enskild individ i ekosystemet?

Ja just så. Människan har sitt ansvarstagande och har möjlighet att tänka i flera led och vill ju gärna förvalta naturen – men måste göra det med utgångspunkt att varje art har ett egenvärde.

Det sägs att våra kunskaper om och känslor för naturen blir allt svagare. Stämmer det med dina iakttagelser?

Jo vi var ju ett sent urbaniserat land, så skogsnärheten och landsbygdsnärheten har levt kvar längre än i andra länder. Jag tror att den är viktigt att behålla. För närheten till skogen ger en ödmjukhet inför tillvaron.

Förr trodde folk att världen var mindre. Men jag tror det var precis tvärtom. För när man gick ut på kvällen och det var mörkt såg man hur stor världen var, med alla stjärnor, medan man idag bara ser gatlysen.

Har du själv någon favoritskog eller plats där du samlar kraft? Fungerar naturen så för dig?

Jodå, för mig är vandringen speciell och jag har en slinga som går längs Flenasjön utanför Skinnskatteberg. Det är en halvmörk bergslagssjö med åkrar på ena sidan. Det är Domänverkets gamla skogar där man sparat väldigt mycket lövträd. Det gillar jag. Men jag har känsla för ungskogen också.

Har du haft något djurmöte i skogen?

Jag har sett varg en gång. Och vid ett annat tillfälle hittade vi spår efter varg på tomten. Den hade lämnat sju döda får efter sig så det var ju så klart lite laddat. Men fåren var inte mina. Mitt intryck är ändå att vargfrågan har avdramatiserats i dom här bygderna för nu har folk levt med vargarna så länge.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.