Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Arkelsten pressas av fler anklagelser

Publicerad: 28 oktober 2010, 06:54

Igår avslöjade Expressen att Sofia Arkelsten åkt på bjudresa med oljebolaget Shell. Idag kommer fler avslöjanden.


Ämnen i artikeln:

PolitikSofia Arkelsten

Igår avslöjade Expressen att moderaternas partisekreterare och före detta talesperson i miljöfrågor, Sofia Arkelsten, åkt på en bjudresa med oljebolaget Shell till Sydfrankrike. Nu har fler medier vaknat och granskat Arkelstens tidiager förehavanden.

Bland annat uppmärksammade Dagens Nyheter att Sofia Arkelsten satt i styrelsen för teknikkonsultföretaget Sweco. När tidningen ringde och ställde frågor om uppdraget valde Sofia Arkelsten en timme senare att läman styrelsen i Sweco.

Också Aftonbladet har granskat Sofia Arkelsten grundligt och tagit upp två ytterligare bjudresor som Sofia Arkelsten deltagit i. Den ena var en resa i februari 2007 till Tanzania betald av RFSU, den andra var en studieresa i oktober 2008 till ett kärnkraftverk i Finland.

Resan till Finland betalades av den kärnkraftsvänliga lobbyorganisationen Forum för energi som bland annat haft till målsättning att öppna upp för byggande av nya kärnreaktorer i Sverige.  Aftonbladet skriver att Arkelsten, efter besöket i Finland, var en av ledamöterna som röstade för att stoppa den så kallade "stopp-lagen" som föbjuder ytterligare reaktorbyggen.

Sofia Arkelsten
själv uppger till DN att hon anser att båda resorna till Tanznania och Finland "faller inom ramen för riksdagsuppdragen". På moderaterna.

Igår valde ocksa statsminister Fredrik Reinfeldt att kommentera Sofia Arkelstens bjudresa med Shell.
– Hon har angivit att hon har uppfattat det som förenligt med sin roll som riksdagsledamot, men hon har också sagt att det är beklagligt om det kan uppfattas som otillbörligt på något sätt, och det tycker jag är bra att hon har markerat.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

PolitikSofia Arkelsten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News