Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag28.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Arkitekter ska få solfångarhjälp

Publicerad: 27 Maj 2010, 06:45

2020 ska alla hus som byggs vara nära nollenergihus. Solfångare kan vara en viktig komponent men vad hjälper det när arkitekterna inte har en susning.


Ämnen i artikeln:

MiljöteknikSolenergi

Alla hus som byggs efter 2020 ska vara mycket energisnåla och till stor del använda förnybar energi, enligt en lag som klubbades i Europaparlamentet i veckan. I prinicp samtidigt startar en grupp på 60 internationella forskare, arkitekter och ingenjörer från 15 länder ett projekt med målet att göra det lättare att bygga in solenergisystem i nya och befintliga byggnader. Ett problem är nämligen, enligt gruppen, att arkitekter lider brist på kunskap om de solenergiprodukter som finns och att de produkterna sällan är är arkitektoniskt fungerande eller helt enkelt inte är tilltalande att se på.
Gruppen ska bland annat ta fram tips- och rådskrifter till arkitekter och stadsplanerare. Datorprogram som visar hur en solfångare ser ut på en fasad finns också på agendan liksom beräkningshjälp för att fastställa hur mycket el och värme olika system kan generera.

För, menar gruppen, solfångare bör planerar in redan på planeringsstadiet för nya byggnader. Dessutom behövs produkter som är så diskreta att de kan monteras i efterhand och på till exempel kulturbyggnader. Arkitekterna behöver dessutom mer kunskap om var på en ort det är möjligt att integrera solfångare med avseende på det arkitektoniska såväl som det tekniska och energieffektiva.
– Därför är vi många arkitekter som jobbar i det här projektet, för att vi vill ha en helhetsbild och inte glömma bort till exempel brukaren, säger Maria Wall, arkitekt och forskare inom energi- och byggnadsdesign vid Lunds tekniska högskola samt ledare för projektet.

2012
ska projektet, Solar Energy and Architecture, vara genomfört. Då kommer gruppen bland annat att ha producerat informationsskrifter som ska skickas ut till kommuner och arkitektföretag. Men även under projekttiden ska kunskap om solfångare förmedlas.
– Vi kommer att ha kommunikation med arkitekter i branschen och vi kommer till exempel att hålla seminarier, säger Maria Wall.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikSolenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.