Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Arktis smälter – men coronakrisen överskuggar klimatkrisen

Publicerad: 6 augusti 2020, 09:26

Forskningscentret Copernicus rapporterar om ett krympande istäcke i Arktis och den tredje varmaste julimånaden globalt sedan mätningarna började.

Foto: C3S/ECMWF

Enligt sommaren mätningar från Copernicus, som görs på uppdrag av EU-kommissionen, var den gångna julimånaden från ett globalt perspektiv den tredje varmaste hittills.


Enligt sommaren mätningar från Copernicus, som görs på uppdrag av EU-kommissionen, var den gångna julimånaden från ett globalt perspektiv den tredje varmaste hittills i en mätserie som går tillbaka till 1979, efter 2016 och 2019. Istäcket i Arktis var nästan 27 procent lägre än genomsnittet under perioden 1981-2020 och nordvästpassagen längs Sibiriens norra kust var mestadels fri.

Men samtidigt som uppvärmningen och issmältningen pågår kämpar miljöorganisationer om uppmärksamhet för klimatfrågan i den pågående coronakrisen, däribland paraplyorganisationen Can, Climate Action Network Europe. 

”Europa drabbas än en gång av värmeböljor. Effekter av klimatförändringen hotar liv, uppehällen, jobb och grundläggande rättigheter för många européer. EU måste omedelbart och drastiskt öka sina klimatmål för 2030 och rikta alla EU-medel mot en rättvis omställning till klimatneutralitet för att skydda alla sina medborgare”, skriver Can i en kommentar till de nya mätningarna från Copernicus.

Enligt Can visar mätningarna att Europa har värmts upp snabbare än någon annan kontinent de senaste decennierna, temperaturen är nu nästan två grader högre än den var under 1900-talets senare hälft. Organisationen uppmärksammar också sommarens bränder i Sibirien som saknar motstycke i historien.

”De här klimateffekterna som drabbar Europa ovanpå Covid-19-utbrottet fördjupar de sociala och ekonomiska ojämlikheterna”, skriver Can. Organisationen kräver att EU ökar klimatmålet för 2030 från 40 till 65 procent samt att EU:s medlemsländer använder potentialen i det finansiella stödet till följd av coronakrisen för att öka klimatambitionerna.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.