måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Arla fälls av patent- och marknadsdomstolen

Publicerad: 2 februari 2023, 16:00

Patent- och marknadsdomstolen slår fast att Arlas nettonoll-formulering var felaktig. Foto: Janerik Henriksson/TT

Patent- och marknadsdomstolen fäller Arla. Mejerijätten får inte använda uttryck som ”netto noll klimatavtryck” och liknande vid marknadsföring av sina mejeriprodukter.

Ämnen i artikeln:

Nettonollutsläpp

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Det är Konsumentombudsmannen som valde att stämma Arla för marknadsföring av mejeriprodukter med uttryck som ”netto noll klimatavtryck” och liknande. Domstolen anser att marknadsföringen är missvisande och ger intrycket att produkterna inte ger någon klimatpåverkan alls, alternativt att Arla kompenserar till 100 procent för utsläppen.

”Domen är bra eftersom många konsumenter vill handla med hänsyn till miljön, men kan ha svårt att veta vilket klimatavtryck en produkt lämnar. Därför är det extra viktigt att företagen tar sitt ansvar och inte överdriver i reklamen”, säger Ida Nyström, processråd vid Konsumentombudsmannen, i ett pressutskick.

Efter Konsumentombudmannens stämning upphörde Arla med sin klimatkompensation knuten till produkterna. Domen är också kopplad till ett vite om en miljon kronor, som kan dömas ut om Arla skulle använda sig av nettonoll-formuleringen i framtiden. Arla har redan tidigare valt att sluta använda det uttryck som nu fällts.

– Vi tycker absolut att man ska kunna kommunicera sitt hållbarhetsarbete. Nettonoll är inget vi hittat på utan vi tycker vi behöver kommunicera hur vi uppnått vårt mål. Om man inte kan berätta om sitt hållbarhetsarbete finns det risk att företag gör mindre, har Arlas hållbarhetschef Victoria Olsson tidigare sagt till Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev