Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Arla fasar ut ohållbar palmolja

Publicerad: 22 Augusti 2014, 09:04

Efter månader av förhandlingar med Greenpeace har Arla beslutat om en ny policy för företagets användning av palmolja.


Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Mejerijätten som använder palmolja i produkter som Lätt&Lagom, smör och rapsolja garanterar nu att all palmolja från regnskogs- och torvmarksområden ska vara borta från produktionsleden senast 2017.

All palmolja som finns i Arlas produkter ska dessutom vara spårbar hela vägen från butikshyllan till plantagen, och ursprungsbefolkningens och arbetarnas rättigheter ska respekteras.

Under 2014 har Greenpeace mobiliserat över hundratusen nordiska medborgare i en kampanj som kräver att företagen stoppar handeln med smutsig palmolja, som är ett stort hot mot regnskogar och riskerar att utrota unika djurarter. Bland de nordiska varumärken som hörsammat konsumenternas krav finns Findus, Marabou, Göteborgs Kex och Cloetta och AAK.

Greenpeaces Sverigechef Annika Jacobson säger att organisationen under det senaste året sett en omvandling inom palmoljeindustrin.

– Företag efter företag har gått med på Greenpeace och konsumenternas krav gällande palmolja, säger Annika Jacobson i ett pressmeddelande.

Enligt henne går Arlas åtaganden längre än de krav som ställs av hållbarhetscertifieringen Roundtable on Sustainable Palm Oil.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.