Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Arla: ”Senast 2015 ska sojan i fodret vara hållbart odlad”

Publicerad: 27 januari 2012, 10:25

Nu tidigarelägger den stora mejeriaktören kravet på foderindustrin.


Målet var länge att all soja som används i fodret till kor hos Arlas mjölkbönder senast till år 2020 ska vara hållbart odlad. Men nu har Arlas styrelse beslutat att tidigarelägga detta till 2015.

I ett pressmeddelande säger Kjell Lundén-Pettersson, hållbarhetsexpert på Arla:
– Vi bedömer att det är möjligt att nå målet tidigare än vi först tänkt. Med utgångspunkt i både vår miljöpolicy och arbetet med att vara ett socialt ansvartagande företag är det naturligt att som stor mejeriaktör vara med och driva utvecklingen mot en mer hållbar livsmedelsproduktion.

Beslutet innebär att sojafodret till korna som finns på Arlagårdarna runt om i landet ska vara odlat enligt principer och kriterier framtagna av Round Table on Responsible Soy Association. Arla kommer samtidigt att fortsätta följa den svenska branschpolicyn om GMO-fritt foder.

– Vårt ställningstagande är en tydlig signal till omvärlden, inte minst foderindustrin, att vi vill få fram mer hållbar soja eller alternativ till soja, säger Palle Borgström, styrelseledamot i Arla.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.