Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Arnold Schwarzenegger: ”Jag ska bli en grön aktivist”

Publicerad: 19 november 2010, 08:51

Arnold Schwarzeneggers tid som guvernör i Kalifornien är på väg mot sitt slut. Nu presenterar den forne actionhjälten sitt nästa drag – att rädda världen från klimathotet.


Arnold Schwarzeneggers tid som guvernör i Kalifornien är på väg att ta slut. Men tro inte att han kommer att dra sig tillbaka för det. Tvärt om. Nu är det klimatkampen som gäller för den forne actionhjälten. Den här veckan presenterade nämligen Schwarzenegger sitt nästa projekt – R20 Climate Networ. Det avslöjar The Guardian.

Enligt The Guardian är R20 Climate Network en allians av regionala ledare som förbundit sig att gemensamt arbeta  mot klimatförändringen. Schwarzeneggers roll i det hela kommer att vara som "grundare", eller som The Guardian beskriver det "en självutnämnd global förkämpe i kriget mot klimatförändringen".

Arnold Schwarzenegger säger till The Guardian att han i framtiden ser sig själv som en som mobiliserar världsopinion – och kapital till investeringar – för att stödja gröna teknikprojekt världen över som tillsammans kan reducera den globala uppvärmningen.
– Jag tror att jag har förmågan att prata på ett sätt som världen förstår, snarare än att göra den mer komplicerad.

Någon
världsturné "Al Gore-style" kommer det emellertid inte att bli för Arnold Schwarzenegger. Till The Guardian säger han tvärt om att det är bäst att undvika termer som klimatförändring och växthusgasutsläpp. Det kan vara avtändande för vissa.
– Folk fastnar och blir förälskade i sina slogans och i sina små agendor, säger han.

Republikanen Arnold Schwarzenegger säger också att han är trött på att demokraterna "tagit patent" på klimatfrågan i USA.
– Folk fastnar i det politiskta struntet trots att de faktiskt inte behöver det. Låt oss lämna politiken bakom oss och istället ta reda på vad vi kan göra tillsammans.

The Guardians
Suzanne Goldenberg säger att det det är för tidigt att uttala sig om vad R20 kommer kunna fylla för funktion. Hon var på plats under årets stora klimatmöte i Kalifornien där Schwarzenegger presenterade sin nya plan. Guvernören hade visserligen lyckats plocka fram några tunga namn. Bland annat David Cameron och Prince Charles på videolänk. På plats fanns namn som Harrison Ford och Deepak Chopra och inte minst ett antal guvernörer som förväntades skriva in sig i det nya nätverket. Beslutsfattare från Kina var på plats, men skrev enligt The Guardian aldrig upp sig på medlemslistan.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.