Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Aron Modig: ”Tillväxt och miljö kan kombineras”

Publicerad: 5 juli 2012, 22:54

Aron Modig, förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, tipsar om sin favoritrapport.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett ungdomsförbundens ordförande och språkrör ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Aron Modig
Ålder: 27 år
Arbetar som: Förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Favoritrapport: Guld och gröna jobb – om Europas nya tillväxtpolitik, av Christian Sandström.
Antal sidor: 44
Förlag: Timbro

Varför den bör läsas: I debatten har miljöhänsyn och tillväxt ofta ställts i motsats till varandra. På senare tid har dock politiker i allt högre utsträckning argumenterat för att miljöregleringar och offentliga stöd till förnyelsebar energi kan skapa både tillväxt och nya arbetstillfällen. Det är på många sätt bra att debatten numera fokuserar på hur tillväxt och miljö kan kombineras. EU har också i allt högre grad anammat det här tankesättet när man menar att en mer ambitiös miljöpolitik skall leda till tillväxt och nya jobb.

Rapporten ”Guld och gröna jobb” bör läsas eftersom den utreder vilket stöd som finns inom forskningen för den här politiken. Leder stora offentliga stöd verkligen till högre tillväxt? Den innehåller en gedigen litteraturgenomgång som påvisar att forskningen på området ännu så länge dessvärre är bristfällig. Christian Sandström, teknologie doktor vid Ratio (Näringslivets forskningsinstitut), argumenterar för att det saknas stöd för den förda politiken och att den därmed riskerar att inte få de effekter som EU utlovat. Med tanke på stödens storlek är detta oroväckande, inte minst i ett Europa som lider av svåra ekonomiska problem.

Rapporten tar inte ställning för eller emot ökad miljöhänsyn. I stället är ambitionen att klargöra fakta och vilka belägg som finns för idén om grön tillväxt.

Som kristdemokrat tror jag att ekonomisk tillväxt definitivt är förenlig med en bättre miljö. Eftersom rapporten behandlar sambandet mellan dessa storheter utgör den ett viktigt beslutsunderlag för en bättre miljöpolitik.

Bästa citatet: ”När så stora satsningar görs med ett svagt stöd inom forskningen finns det en överhängande risk att utfallet inte blir önskvärt.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag skulle ge rapporten till Anders Wijkman, tidigare Europaparlamentariker för Kristdemokraterna och numera vice ordförande i styrelsen för Tällberg Foundation. Wijkman har ett djupt engagemang i miljö- och hållbarhetsfrågor och jag hoppas att kan belysa den kunskapslucka som tyvärr verkar finnas på detta område.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.