Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Arsenal i gröna tröjor

Publicerad: 6 juli 2010, 07:36

När Premier League drar igång i höst kommer Arsenal FC att spela i tröjor gjorda av återvunna plastflaskor.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Arsenal hakar på trenden att spela i ”gröna” tröjor. Dock inte bokstavligen, så fotbollens traditionalister kan andas ut – klubben kommer fortsätta att spela i sitt klassiska rödvita ställ. Men från och med i höst kommer Nike-tröjorna att bestå av fibrer från återvunna plastflaskor.

Den nya tröjmodellen är en del av Nikes ”Considered Design”-program, som går ut på att minimera miljöpåverkan i tillverkningen genom att reducera utsläppen, undvika gifter och välja miljövänliga material. Företaget använder återvunna plastflaskor från Japan och Taiwan, vilket minskar energiförbrukningen i tillverkningen med cirka 30 procent.

Eftersom även tröjorna som säljs till supportrar inkluderas så får initiativet mer än bara symbolisk effekt. Nike har redan återanvänt 13 miljoner plastflaskor i kampanjen, vilket motsvarar cirka 254 ton polyesteravfall – tillräckligt för att fylla mer än 29 fotbollsplaner.

Flera länder som deltar i VM i Sydafrika spelar redan i Nikes ”gröna” tröjor, bland annat Holland som i kvällens semifinal möter Uruguay.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev