Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Arsenikdrabbad misstänker gruvbolag

Publicerad: 22 Januari 2015, 07:12

Dannemoragruvan har fått ett nytt problem på halsen – utöver det överhängande konkurshotet.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

SR:s P4 Uppland rapporterar att gruvdammet från Dannemora Minerals stenkross innehåller arsenik.

Lasse Ahlgren, som bor i Dannemora, berättar att han lämnat urinprov vid två tillfällen för att kontrollera hur mycket arsenik han fått i sig. Resultaten visade att han hade tre och fyra gånger så höga halter som medelvärdet i landet, vilket han menar var en ”sorglig bekräftelse” på vad han misstänkt.

Dock är det inte utrett, framgår det, om arseniken i urinen kan kopplas till stendammet från Dannemoragruvan, det kan också ha sin förklaring i att han äter mycket fisk.

Deh drabbade Lasse Ahlgren tror emellertid att de höga arsenikhalterna är Dannemoragruvans fel. Han hoppas nu få svar på om det är så.

– Att det finns arsenik här det vet vi ju. Stenkrossen är ett stort bekymmer, säger han till Sveriges Radio och anklagar ansvarig myndighet för att inte ha agerat.

Länsstyrelsen tillbakavisar dock kritiken och menar att det inte funnits några indikationer på att dammet från gruvan skulle vara ”hälsofarligt”.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.