Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Artsamarbete vid invigning av marina nationalparker

Publicerad: 9 september 2009, 07:55

Idag skriver Sveriges och Norges miljöministrar under en överenskommelse om samarbete mellan ländernas artprojekt. Överenskommelsen signeras i samband med invigningen av Kosterhavets och Ytre Hvalers nationalparker.


2002 fick ArtDatabanken Riksdagens uppdrag att beskriva Sveriges alla djur, växter och svampar för att göra informationen tillgänglig för det svenska folket.I januari i år följde Norge efter och startade ett egen artprojekt. Idag inleds ett formaliserat samarbete.
– Det här samarbetet är en naturlig och välkommen fortsättning på det omfattande arbete som redan är påbörjat. ArtDatabanken har mycket goda kontakter med sin systerorganisation Artsdatabanken i Norge, där det norska artprojektet har sin hemvist. Vi gläds åt att våra respektive regeringar på detta sätt manifesterar betydelsen av att den biologiska mångfalden kartläggs, säger Johan Bodegård som är chef för ArtDatabanken.

Överenskommelsens skrivs under av Sveriges miljöminister Andreas Carlgren och Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i samband med invigningen av svenska Kosterhavets Nationalpark och norska Ytre Hvalers nationalpark.

ArtDatabankens arbete är viktigt för att hejda förlusten av biologisk mångfald. I sommras lämnade Miljömålsrådet sin senaste rapport, där kunde man konstatera att miljöarbetet går åt rätt håll inom  många områden, men för miljömålen om biologisk mångfald är läget enligt rapporten mycket problematiskt.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.