Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åsa Domeij: Så bidrar grön upphandling till en hållbar framtid

Publicerad: 23 mars 2011, 12:10

Så tycker Åsa Domeij, CSR-chef på Axfood, att beslutsfattare, upphandlare och leverantörer ska agera för att grön upphandling verkligen ska kunna bidra till en hållbar framtid.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Klimat, miljö och ett intress för produktionsvillkor. Det är enligt Åsa Domeij, CSR-chef på Axfood idag tydliga trender inom livsmedelssektorn. Axfood säljer för runt 30 miljarder kronor varje år och är en stor upphandlare av varor – främst livsmedel. På konferensen Grön Upphandling 2011 i Stockholm pratade hon på förmiddagen under rubriken "Så kan leverantörer och inköpare agera för att skapa en hållbar framtid".
– Grön upphandling behövs då en stor del av miljöpåverkan kommer från varor. Dessutom är politiken svag – både nationellt och inom EU och därför är det viktigt att lagstiftningsarbetet drivs på. Det handlar om att skapa  bra förebilder, säger hon.

För att ställa
rätt miljökrav, och på så sätt skapa en hållbar framtid, krävs det enligt Åsa Domeij först och främst att man vet vad man vill åstadkomma.
– Min erfarenhet är att man sällan vet vad man vill åstadkomma med sin gröna upphandling. Det blir mest för att kunna säga att "vi arbetar med grön upphandling" för att det låter bra för väljarna, säger hon.
Istället tycker att Åsa Domeij att man redan från början bestämmer sig för vad man vill åstadkomma med sin gröna upphandling, till exempel att minska koldioxidutsläppen med si eller så mycket.
– Vet man vad man vill är det lättare att våga ställa miljökrav.

För att
offentlig grön upphandling verkligen ska leda till en hållbar framtid har Åsa Domeij ett antal tips till beslutsfattare, upphandlare och leverantörer. Till beslutsfattarna är hennes råd att förenkla upphandlingsreglerna och att ställa konsekventa krav på de tjänstemän som utför upphandlingen. Rill leverantörerna ger hon rådet att marknadsföra sin gröna profil på ett seriöst sätt och verifiera att man verkligen lever upp till den profilen.

Till upphandlarna ger hon slutligen rådet att själva komma med förslag på hur upphandlingen kan bli ännu grönare, att peppa politikerna att våga ställa miljökrav och utveckla metoder för att utvärdera upphandlingar där många faktorer vägs samman.
– Jag tycker att det åtminstone måste finnas bra gröna baskrav.  Se till att det sätts ett slags miniminivå i miljökraven som man kan använda som hygienfaktor. Om alla skulle ha sådana baskrav skulle den totala miljöpåverkan minska radikalt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev