Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åsa Romson: ”Finansministern har uppenbarligen missat ett viktigt underlag”

Publicerad: 25 september 2012, 03:37

Miljöpartiets språkrör, Åsa Romson, tipsar om sin favoritrapport.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Åsa Romson
Ålder: 40 år
Arbetar som: språkrör för Miljöpartiet

Favoritrapport: Steg på vägen: fördjupad utvärdering av miljömålen 2012, Naturvårdsverket (rapport 6500, juni 2012)
Antal sidor: 539

Varför den bör läsas: Den fördjupade utvärderingen som kom i slutet av juni innehåller intressanta analyser av bland annat mål- och intressekonflikter i miljöpolitiken. Rapporten sammanfattar tre fokusområden som viktiga i fortsatt arbete; att genomföra fattade beslut, att utveckla strategier för hållbar konsumtion samt att kommunicera mer kring möjligheterna med miljöarbete.

Analys och slutsatser är viktiga för fortsatt miljöarbete, men till vem är de egentligen adresserade? Troligen både till politiken och andra sektorsförvaltningar, men hur når de dit? Eftersom det ändrade miljömålssystemet inte ger några vägar för att kontinuerligt stärka miljöarbetet lämnas läsaren till rapporten ganska undrande, om än mer upplyst kring strukturella problem i miljömålsarbetet.

Bästa citatet: "Alla politikområden behöver engageras i miljöarbetet."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Finansminister Anders Borg som just lagt fram en budget där förslag saknas kring hur Sverige ska börja ta ‘steg på vägen’ för att uppfylla miljömålen – som det är nu kommer 14 av 16 mål inte att nås.

Finansministern har uppenbarligen missat ett viktigt underlag för statsbudgeten. Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering ger trots pessimismen om dagens miljöarbete många bra råd kring hur politiken och myndigheter skulle kunna skapa bättre miljö. Citatet om att alla politikområden behöver engageras i miljöarbetet känns som ett eko från miljödebatten redan från Stockholmskonferensen 1972 men är tyvärr lika relevant idag.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News