onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åsa Romson lämnar regeringen

Publicerad: 9 maj 2016, 12:00

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) lämnar sin post efter Miljöpartiets kongress. Vem som tar över blir en fråga för statsministern och de blivande språkrören.

Ämnen i artikeln:

Politik

I dag meddelade Åsa Romson att hon lämnar regeringen och sina ministeruppdrag efter Miljöpartiets kongress som avslutas den 15 maj. Beskedet kommer efter att partiets valberedning i dag föreslagit biståndsminister Isabella Lövin som nytt språkrör och gett Gustav Fridolin fortsatt förtroende på posten.
– Det som Åsa Romson har sagt är att det är upp till de föreslagna tillträdda språkrören och statsministern vilket lag av ministrar de vill ha omkring sig, säger Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert till Aktuell Hållbarhet.

Vem har fattat beslutet att Åsa Romson ska avgå?
– I en diskussion med Gustav Fridolin och Isabella Lövin har de kommit fram till att hon inte kommer att fortsätta som minister.

Men varför avgår hon, vad sades i den diskussionen?
– Det kommer de inte att gå in på. Vi kommenterar inte exakt innehåll i den typen av diskussioner.

Helena Hellström Gefwert säger att frågan om vem som tar över som klimat- och miljöminister efter Åsa Romson blir något som språkrören får diskutera tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S).

När beskedet om Åsa Romsons avgång kom började direkt spekulationerna om Isabella Lövin som ny klimat- och miljöminister. Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Melin pekar i en analys på att det kan bli svårt att kombinera rollen som språkrör med rollen som biståndsminister, eftersom den senare rollen innebär mycket resor. Något som skulle kunna tala för att en annan ministerpost är mer lämplig. Men Isabella Lövins pressekreterare Annika Flensburg håller inte med om att det behöver bli svårt att kombinera de två rollerna.
– Det får bli en diskussion, men det finns andra partiledare som haft biståndsministerposten tidigare. Så det är ingen omöjlighet, utan det gäller i så fall att planera arbetet. Men det är för tidigt att säga något mer om det.

Under måndagen meddelade också Stefan Löfven att han kommer att göra en regeringsombildning och att den nya laguppställningen blir klar inom några veckor, under maj månad. Under regeringens pressträff fick han frågan om någon kommer att gå in som tillförordnad klimat- och miljöminister och han bad då att få återkomma i frågan. Samtidigt betonade han att han inte ska ta mer tid på sig än nödvändigt att ombilda regeringen men samtidigt göra det genomtänkt.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev