Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Åsa Romson måste stoppa sina planer på att göra det svårare att återvinna”

Publicerad: 2 Mars 2016, 06:04

Foto: Riksdagen

DEBATT Det är glädjande att riksdagen beslutat att man inte vill se en förändring i insamlingsansvaret. Vi utgår från att regeringen lyssnar på majoriteten, skriver Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet.


Få frågor engagerar så mycket som insamling och återvinning. Det är en av de mest vardagsnära miljöfrågorna och många är de som vill bidra genom att sortera och lämna in sina mjölkkartonger, glasflaskor och tidningar. Svenska hushåll är bland de bästa i världen på just detta.

Det har också länge funnits en diskussion om att det borde vara enklare att vara en miljöhjälte i vardagen. Det ska vara lätt att göra rätt. Det har funnits en kritik mot att producenterna, som ansvarar för insamling och återvinning, inte erbjudit tillräckligt god service.

Därför beslutade Alliansregeringen 2014 att höja kraven, både vad gäller hur mycket som ska samlas in, hur mycket av detta som ska återvinns till nya produkter och att fler ska få möjlighet att lämna sitt avfall nära sina hem. Dessutom skärptes tillsynen av att alla producenter gör det de ska och kommunerna gavs större inflytande över hur insamlingen ska gå till. Detta välkomnades av producenter, kommuner och organisationer.

Att de som tillverkar förpackningarna också ska ansvara för att de tas omhand är en central princip. Eftersom de bekostar denna hantering är det rimligt att de också bär ansvaret för hur förpackningarna utformas, samlas in och återvinnas. Då kan de optimera hela kedjan och utveckla nya lösningar för en miljösmart hantering.

Att företag och entreprenörer är bättre på detta än kommunala byråkrater är nog uppenbart för de flesta. De nordiska konkurrensmyndigheterna visade så sent som i förra veckan att det finns stor potential för bättre miljöresultat och lägre kostnader av en mer marknadsbaserad avfallshantering. Centerpartiet delar denna slutsats och kommer inom kort att presentera ett paket av åtgärder för en mer cirkulär ekonomi.

Därför var det mycket förvånande att Stefan Löfven (S) i sin första regeringsförklaring aviserade att man, i stället för att låta dessa reformer genomföras, tänker riva upp och förändra i systemet för insamlingar av tidningar och förpackningar. När regeringen har valet att låta de nya kraven driva fram investeringar i systemen och förbättringar för hushållen och miljö, då väljer man återigen att utreda.

Än mer förvånande är att Åsa Romson (MP) när hon preciserade uppdraget varken satte högre mål eller skärpta krav vad gäller miljö och service. Det viktiga verkar inte vara resultaten, utan vem som ansvarar för att ställa ut behållare och transporter av det insamlade materialet. Bara kommunerna fick ansvaret skulle allt bli bra, var miljöministerns linje. Men några sådana likhetstecken finns det inte stöd för, vilket det sopkaos som rådde i Stockholm under januari visade med all önskvärd tydlighet.

Därför är det glädjande att riksdagen nu beslutat att man inte vill se en förändring i insamlingsansvaret. Vi utgår från att regeringen lyssnar på majoriteten och avbryter sin utredning. I stället för att ägna mer tid åt intern beredning vill jag uppmana Åsa Romson att lyssna på de nordiska myndigheterna.

I stället för att skapa större och fler kommunala monopol borde regeringen lyssna på Avfallsutredningens och myndigheternas slutsatser om hur en modernare och effektivare avfallshantering, med konkurrerande och varierade lösningar för olika behov, kan leda mot en mer cirkulär ekonomi där det blir lättare före både företag och hushåll att göra rätt.

Kristina Yngwe (C), miljöpolitisk talesperson och vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.