Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åsa Romson:”Miljömålsarbetet har gått i stå”

Publicerad: 4 oktober 2012, 06:37

Ett framtida system behöver inte se ut som det gjorde innan alliansens miljöpolitiska systemskifte, skriver Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonMiljöbalkenMiljömål

”Efter ett år med flera stora miljökonflikter kring skog, kalkbrytning och ökade klimatutsläpp kan man fråga sig hur svenskt miljöarbete egentligen mår.

I slutet av 1990-talet stärktes svenskt miljöarbete genom antagandet av en mer sammanhållen lagstiftning i Miljöbalken och genom upprättandet av ett miljömålssystem. Men sen dess regler i miljöbalken försvagats och 14 av 16 miljömål konstaterats inte komma att nås till 2020 som det var sagt. Naturvårdsverket noterar att ”den positiva trenden för miljötillståndet och miljöarbetet [tycks] ha mattats av”.

Miljömålssystemet som riksdagen beslutade 1999 byggde på bland annat på:ett samlat, överskådligt system för att främja att de 16 målen nås med tydligt ansvar och forum för alla berörda myndigheter att samverka kring arbetet och framtagande av förslag på nya åtgärder tidssatta och mätbara delmål, en fördjupad utvärdering vart fjärde år med förslag på nya delmål och politiska åtgärder för att nå dem.

Systemet har rönt stor uppmärksamhet internationellt och framhållits som en förebild för effektiv styrning för bättre miljö.

Men systemet förutsatte att politikerna var öppna för att regelbundet släppa fram förslag på effektiva åtgärder för bättre miljö. När Miljömålsrådet kom med sin fördjupade utvärdering 2008 slog den borgerliga Alliansregeringen bakut inför mängden av konkreta förslag på åtgärder. Man kunde helt enkelt inte hantera att politiken skulle tvingas ta ställning till förslag för förbättrad miljö som man ansåg stod delvis i konflikt med andra politikområden.

Istället beslutade man att göra om systemet; redovisningen bantades, Miljömålsrådet och ansvaret att föreslå åtgärder togs bort, och mätbara delmål ersattes med diffusare etappmål. En större del av delmålen och åtgärderna handlar nu om att driva på och delta i internationella förhandlingar istället för att handla om konkreta åtgärder i Sverige.

Resultatet är att
miljömålssystemet nu avlövat de mesta av möjligheterna att säkerställa att miljöarbetet drivs framåt även i tider då massmedia- och politikeruppmärksamhet riktas åt andra håll. Samtidigt har ’risken’ att det kommer fram förslag som på något sätt skulle ’störa’ andra politiska syften som näringspolitik eller ekonomi minimerats då departementen återtagit kontrollen. Jag måste därför konstatera att miljömålssystemet inte längre flyttar fram positionerna för miljöarbetet eller miljöpolitiken i Sverige.

Det tar lång tid att bygga upp
och stärka förvaltningssystem, men de går snabbt att försvaga och riva. Det blir en viktig uppgift för en ny regering att utveckla miljöarbetet. Ett framtida system behöver inte se ut som det gjorde innan alliansens miljöpolitiska systemskifte. Inrättandet av en all-politisk beredning är en del som kan utvecklas vidare. Men för att klara långsiktiga mål behövs också tidssatta och hyfsat mätbara delmål, regelbunden uppföljning av kursen och farten i arbetet, och löpande ett samordnat arbete från myndigheter för att få fram genomtänkta förslag till nya åtgärder. Framför allt måste kopplingen in i regeringskansliet stärkas och målkonflikter släppas upp för analys och debatt.

Bara då kan Sverige ta steg vidare för ett starkt miljöarbete som ger oss och våra barn en god miljö"

Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.