Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åsa Romson (MP): Nu tas de första klimatkliven

Publicerad: 11 november 2015, 15:12

Foto: Anders Hellberg

I dag stod det klart vilka de första projekten är som ska ingå i regeringens satsning Klimatklivet. Det blir 24 projekt som får dela på 123 miljoner kronor.


Klimatklivet kallas den satsning på lokala klimatinvesteringar som regeringen presenterade tidigare i år. Tanken är att företag, organisationer, kommuner och regioner ska kunna ansöka hos Naturvårdsverket om medfinansiering för sina klimatprojekt, där sedan medel ges till de åtgärder som ger störst varaktig minskning av utsläpp per investerad krona.

Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger säger till Miljöaktuellt att intresset varit stort.

– Det har kommit in ansökningar från hela Sverige, och det är ganska många olika typer av åtgärder som det handlar om. Det är allt från biogasanläggningar och avfallshantering, till laddinfrastruktur och lustgasdestruktion på sjukhus.

Först ut att få stöd är 24 projekt. Bland annat Stockholms Stads Parkering som under kommande år sammanlagt får drygt sex miljoner kronor för sin satsning på över 300 normalladdstationer. Det var också förklaringen till att dagens pressträff med klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) hölls i ett garage i centrala Stockholm.

– Intresset från företag, kommuner och regioner har hittills varit överväldigande. Det är verkligen kvalitet på de ansökningar som kommit in, säger Åsa Romson till Miljöaktuellt.

Klimat- och miljöministern påpekar samtidigt att det nu handlar om ganska traditionella åtgärder som får stöd, men att hon hoppas att det blir ansökningar framöver som rör lite mer nydanande projekt. För det finns mer pengar att hämta.

Dagens beslut innebär att cirka 30 miljoner av de 107 miljoner kronor som finns avsatta för 2015 betalas ut, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Kommande år är 600 miljoner kronor årligen aviserade.

De 24 projekt som nu beviljats kommer få ett stöd på totalt 123 miljoner kronor fram till år 2018. Projekten förväntas när de är fullt utvecklade bidra med årliga utsläppsminskningar på 40 000 ton koldioxidekvivalenter.

– Nu tas de första klimatkliven. Men jag ser fram emot att få se fler kliv inom det här projektet, säger Åsa Romson.

För den som vill ansöka i den kommande omgången gäller det att passa på, då ansökningstiden går ut på söndag.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.