Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åsa Romson: ”Ny klimatlag behövs”

Publicerad: 2 april 2012, 09:34

Miljöpartiet föreslår en ny klimatlag – ett klimatpolitiskt ramverk med samma ansvar, disciplin och långsiktighet som budgetlagen.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonKlimatpolitikMiljöpartietPolitikRegeringenKlimatlag

I Dagens Nyheter går Miljöpartiets språkrör Åsa Romson hårt åt regeringens klimatpolitik. I en debattartikel jämför hon Reinfeldts och Borgs klimatpolitik med Greklands ekonomiska politik.

– Precis som att ett budgettak var nödvändigt för att klara den ekonomiska krisen på 1990-talet, så är ett utsläppstak nödvändigt för att möta klimathotet, menar Åsa Romson.

I artikeln hänvisar hon till FN:s miljöprogram, som har visat att om världens alla länder investerar två procent av BNP inom tio sektorer – som energi, byggnader och industri – så skulle den globala ekonomin att blomstra och klimathotet undvikas.

– Trots att vi idag vet detta har Sverige inte en klimatpolitik värd namnet. Det föreslås inga nya åtgärder och det finns ingen plan för hur Sverige ska minska utsläppen till nära noll 2050. Det tydligaste beviset på detta är att Sveriges klimatutsläpp ökade med 11 procent 2010. Att regeringen skyller ökningen på högkonjunktur och en kall vinter är ett bevis på dess oförmåga att hantera klimatkrisen.

Därför föreslår Miljöpartiet att riksdagspartierna på allvar börjar diskutera hur ett klimatpolitiskt ramverk kan införas i Sverige. Åsa Romson har en klar bild av hur det skulle kunna se ut.

– Baserat på rekommendationer från ett självständigt klimatpolitiskt råd antar riksdagen ett utsläppsmål på nära noll för 2050. Åren fram till 2050 delas upp i budgetperioder, på exempelvis fem år. Budgetperiodernas utsläppstak antas tre perioder (femton år) i förväg och anger de utsläppsminskningar som varje regering måste förhålla sig till. Det är sedan upp till varje regering att välja styrmedel och åtgärder, utifrån vad som är mest klimat- och kostnadseffektivt.

Hon hänvisar också till statistik som visar att 76 procent av det svenska folket anser att de politiska besluten i världen är otillräckliga för att avvärja risken för klimatkatastrofer.

– När mer än tre fjärdedelar av det svenska folket anser att de politiska besluten är otillräckliga måste vi politiker ta vårt ansvar och agera.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.