Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åsa Romsons tal i Almedalen: Dagens normer problem för klimatet

Publicerad: 2 juli 2014, 21:46

Miljöpartiets språkrör hade stort fokus på klimatfrågan i sitt tal.


Ämnen i artikeln:

Anders BorgÅsa RomsonCarl BildtFredrik ReinfeldtModeraterna

Höstens val är ett klimatval. Det menar Åsa Romson som la större delen av sitt tal i Almedalen på klimatfrågan. Som tydlig motståndare i riksdagsvalet pekades Moderaterna ut, med Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt i spetsen.

– När statsministern och finansministern står och pratar klimatfrågor, ja när de faktiskt gör det, då fokuserar de på att det är för dyrt, för svårt och för jobbigt att ta tag och göra något åt det här nu. Eller som utrikesministern sa: ”Om 50 år är vi ändå alla döda”.

Ett korrekt citat, även om språkröret missar att Carl Bildt när han sa det endast avsåg politikerna i EU-nämnden, vilket gör att utrikesministerns citat rimligen också är korrekt.

Romsons tal var, med tanke på dess längd, relativt tomt på politiska förslag om åtgärder på miljöområdet. Huvudpoängen från Romsons sida handlade i stället om behovet av att våga ifrågasätta normer i samhället. Enligt språkröret är det främst medelålders män som sitter på makten vilket innebär att samhället i mångt och mycket också byggts utifrån normen om just medelålders män. Romson utvecklade resonemanget på föjande sätt:

– Kvinnor är en bättre mall än männen när det gäller klimatpolitik. Det är nämligen så att männen släpper ut mer koldioxid än kvinnor. Män äter mer kött, de åker mer bil, de flyger mer, de är mindre benägna att ändra sitt beteende för att anpassa sig.

Huruvida höstens val blir ett klimatval återstår att se. I morgon pratar statsminister Fredrik Reinfeldt i Almedalen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.