Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Åsa Westlund: ”Jag skulle gärna ge den till finansminister Anders Borg”

Publicerad: 20 September 2011, 05:18

Europaparlamentarikern Åsa Westlund (S) tipsar om sin favoritbok.


Ämnen i artikeln:

Anders BorgNaturskyddsföreningen

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Åsa Westlund
Ålder: 35 år
Arbetar som: Europaparlamentariker (S)

Favoritbok: Naturen till din tjänst, Svenska Naturskyddsföreningen (2007) red: Mats Hellmark

Varför den bör läsas: Vi är många som är engagerade i miljön, men alla är det inte. I vårt samhälle handlar så mycket om kronor och ören, att det inte är helt enkelt att få folk att förstå vikten av sådant som inte har en prislapp på sig. För att vinna gehör för de gröna frågorna i politiken underlättar det därför att resonera i ekonomiska termer. Då kan det vara bra att ha ett antal exempel på de tjänster som naturen idag bistår oss med gratis, men som skulle få förödande ekonomiska konsekvenser om de försvann.

Det senaste året har jag och många andra till exempel arbetat en hel del med bin och den allvarliga bi-döden. En otroligt viktig fråga, men jag ser att många drar på smilbanden när de ser att jag skriver om det. Det gör de inte om de tänker efter och inser hur beroende vi är av dessa hårt arbetande varelser. En bra beskrivning av just detta finns i boken ”Naturen till din tjänst”. Jag använder ofta detta eller andra exempel när jag talar till bredare grupper och vill få alla att verkligen gripas av hur sårbara vi är om naturen inte fungerar som vi vant oss vid.

Bästa citatet: ”I USA har bristen på pollinerare länge varit tydlig och därför finns nu en helt ny tjänstesektor: gårdfaripollinerarna. Kommersiella biodlare låter sina bin övervintra i kuporna och tidigt i februari kör de dem i stora lastbilar till Kalifornien där mandelträden ska pollineras, därefter står äppelträden i Yakimadalen i den norra delstaten Washington på tur. Sedan reser bina rakt över hela USA till New York och mer äpplen, till Maine allra längst upp i öst för blåbären och slutligen till Michigan och inläggningsgurkorna innan det är dags att återvända hem igen. Förr skötte detta sig självt och var gratis.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag skulle gärna ge den till finansminister Anders Borg (M).

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev
 

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.