Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Astmainhalatorn – den bordglömda klimatboven

Publicerad: 15 november 2019, 11:37

Foto: Coltsfan/ Pixabay

En ny studie visar att byte av astaminhalatorer skulle kunna minska utsläppen med 4 128 ton koldioxidekvivalenter – bara i Stockholmsregionen.


Region Stockholm skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser med cirka 4 128 ton koldioxidekvivalenter per år om regionen valde att byta ut astmainhalatorer som drivs med drivgas mot mer klimatvänliga pulverinhalatorer. Det konstateras i en svensk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Thorax.

Bakom studien står Christer Janson, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Martin Hedberg meteorolog och Magnus Löfdahl, medicinsk rådgivare vid läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline, GSK. De menar i en kommentar att minskningen av en patients astmainhalator skulle innebära samma årliga minskning av utsläpp som om patienten under en sexmånadersperiod gick över till helvegetarisk kost.

Forskarna bakom studien konstaterar också att det i dag finns väl fungerande strukturer för att arbeta med att minska miljöpåverkan från produktion av läkemedel och läkemedelsavfall men att fokuset är för snävt.
“Perspektivet behöver breddas. För att bedöma ett läkemedels sammanlagda klimatpåverkan är det rimligt att även hantering och bruk av läkemedlet inkluderas i analysen”, säger Christer Janson i en kommentar.

Läs studien i Thorax

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.