Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Äta ute interaktivt 2.0 – Teknik360 testar

Publicerad: 22 april 2009, 06:36

Den helinteraktiva restaurangen har dykt upp i London. Teknik 360 var där och provade.


Asiatiskt kök med projektorer i taket; en ny, interaktiv matsatsning i London. Interaktionen på restaurang Inamo i Soho i London sker med dukar och bord, inte med kypare. Allting är helautomatiskt. Mat kan beställas från en projicerad meny och välja den bordduk och stämning som passar humöret.

Teknik360 skrev om restaurangen tidigare i veckan. Sedan dess har ett redaktionsteam besökt restaurangen för att testa menyer och mat. På senare tid har programvaran ombord  uppdaterats och Inamo 2.0 är igång, med bland annat flera menyalternativ, ytterligare bilder och spel och en webbkamera.

Projektorerna pekar rakt ned och gör bordet och duken interaktiv och till och med tallrikarna är projicerbara. ”Inamo is a pioneering Oriental fusion restaurant and bar where the control of the dining experience is placed firmly in your hands.” och det blir man tvungen att hålla med om.

De stora klumparna i taket är videoprojektorer, en för vart bord. Men det går inte att dra ihop flera bort till ett långbord, tyvärr.

Beställnigarna på restaurangen styrs via ett interaktivt menysystem. Menyn projiceras på bordet och mat och dryck väljs därifrån. Man kan också ställa in stämningen genom att välja bakgrund på bordet, se vilka nöjen som finns i restaurangens grannskap, titta in i köket med en Chef Cam, spela spel och kan till och med beställa en taxi hem.

Här ser vi lite grann av bordsupplägget. Allra närmast oss har en meny för diverse beställningar lagts upp. Maten projiceras på tallriken innan man läger sin beställning. Det är ju underbart, särskilt för alla utlänningar som inte är helt bergis på vad venison, plaice, cod, eller för den del hing-tjingadong, som serveras på den här restaurangen, egentligen är. Dessutom blir det extra roligt om man redan har mat på tallriken, att få något annat projicerat ovanpå den.

Den projicerade bilden samverkar med en touchpanel i en liten grop i bordet. Man kör runt med fingret och en röd hand följer rörelserna på bordet. Klickar gör man genom att knacka med fingret i gropen. Du inser. Det är ju lysande. Kyparna, som iallafall bara står och tittar åt ett annat håll, behövs inte mer.

Så beställer du. Den runda gropen til höger är touchpaden.

En närmare titt på menyn visar att den är hierarkiskt uppbyggd. Man väljer förrätter för sig, varmrätter för sig, drinkar för sig och så vidare. En liten miss för oss som kommer från länder där man beställer en hel rätt på en gång är att det inte finns någon koppling från huvudrätt till den så vanliga Side Ordern i de anglosaxiska länderna. Glömmer man att gå upp igenom hela menysystemet och tillbaka ned och beställa tillbehör som ris eller potatis, ja då får man inget sådant. Och här finns ingen hjälpsam mänsklig kypare som på pekar att man nog glömt något.. Nej, en länk längst ned i beskrivningen av varje rätt som pekar till Side Order hade varit bra.

Ska det vara teakbord? Sten? Perstorpsplatta? Universum? Man kan välja bland cirka 25 olika bilder och Automatic Shuffle som byter bild då och då. Alternativt kan man välja ett av 12 olika tvåfärgade mönster varefter man kan färga mönstret enligt ett valfritt färgschema. Bilderna och mönstren far omkring på arbetsytan och det gäller att jaga ikapp dem med pekaren.

Med Chef Cam kan man titta in i köket. Kamerans placering är kanske inte den bästa.

Projektorerna kallas för kokonger och sitter i samma höjd i hela restaurangen. Kokongerna finns i tre storlekar för bord med två, fyra och sex kuvert. När kunden sätter sig ned får var och en vita rundlar där tallrikarna ska stå och alla bord har unika eDukar. Det finns visserligen kypare tillgängliga som kan hjälpa kunderna navigera i menyerna och svara på andra frågor, men menyerna är faktiskt mycket klara och idiotsäkra. Bättre hade det emellertid varit om projektorernas fokus hade varit korrekt inställt så man faktiskt hade kunnat se alla de fina detaljerna i menyerna och sluppit få suddig text.

Eftersom bilderna måste synas på borden, händerna och nere i drinkarna är restaurangen i övrigt försänkt i mörker och kyparen dyker upp som ett spöke ur mörkret med maten. Har man inget emot en mörklagd restauranglokal är det emellertid inget hinder.

Givetvis kan man spela spel. Det finns ett 15-spel där man ska flytta delar av en bild och bygga ihop en riktig bild, och så finns det Sänka skepp där man spelar två och två tvärs över bordet. Bilden visar tre flickor som spelar sänka skepp.

Service-alternativet längst till höger har två underalternativ: Kalla på mänsklig assistans och Betala notan. Klickar man betala notan får man en sammanställning av sin egen beställning och för de övriga vid bordet. Det går inte att dela på notan utan man betalar allt eller inget. Vem som helst på bordet kan ta fram notan och klicka "Betala". Det finns dock inget betalsystem inbyggt i bordet utan man får in en trådlös handterminal där man kan stoppa in kreditkortet och trycka PIN-kod. Detta kanske kunde förbättras.

Någon kanske tycker att det här är att gå för långt, men jag tycker att det inte gått långt nog. Varför inte messaging mellan borden? Bildspel från semestern medan man äter? iPod-docka för egen medhavd video? Man skulle kunna SMS:a till valfritt bord. Virtuellt matkrig? Och som anden ur flaskan, varför kan man inte boka hela restaurangen för en kvälls gemensam Counterstrike? När man sätter en salva i colaburksikonen bärs mera dricka in och den som bryter upp skatten får beställa mat gratis. Då skulle det bli ruljangs.

Baren en trappa ned är inte alls lika interaktiv, tyvärr.

Maten?

Ja, den kan vara en andra anledning att man går dit. Den är sagolik. Fläskfilén är mycket mjuk och rostad med glasyr och dessutom med pistagenötkross till. Mums.

Bordsvattnet är Chateau de Vattenkran och det är ett beundransvärt initiativ bland alla restaurangernas dyrbara och dåliga flaskvatten.

Nästa steg torde bli den helautomatiska puben, en Autobar, där man med kreditkortets hjälp kan hälla upp så mycket öl man vill från en julgran med kranar vid varje bord. Inget mer trängandes vid baren för att få en pint. Lugn. Det kommer!

Snabböversikt av Inamo i London

> Ny idé med projicerade menyer.
> Version 2.0 har flera bilder och flera spel
> Kockkamera för den som vill se vad köket gör
> Det går inte att dela på notan.
> Utmärkt mat, men inte helt billig.
> Skulle maten vara tråkig kan man spela spel.
> Den bullriga musiken eliminerar intimare samtal.

Läs mer på www.inamo-restaurant.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev