Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Äta ute interaktivt

Publicerad: 21 april 2009, 02:24

Det var väl bara en tidsfråga innan den heltinteraktiva restaurangen skulle dyka upp. Nu finns den.


Asiatiskt kök med projektorer i taket; en ny, interaktiv matsatsning i London. Interaktionen på restaurang Inamo i Soho i London sker med dukar och bord, inte med kypare. Allting är helautomatiskt. Mat kan beställas från en projicerad meny och man kan välja den bordduk och stämning som passar humöret.

Projektorerna pekar rakt ned och gör bordet och duken interaktiv och till och med tallrikarna är projicerbara. ”Inamo is a pioneering Oriental fusion restaurant and bar where the control of the dining experience is placed firmly in your hands.” och det blir man tvungen att hålla med om.

De stora klumparna i taket är videoprojektorer, en för vart bord. Men det går inte att dra ihop flera bort till ett långbord, tyvärr.

Beställningarna på restaurangen styrs via ett interaktivt menysystem. Menyn projiceras på bordet och mat och dryck väljs därifrån. Man kan också ställa in stämningen, se vilka nöjen som finns i restaurangens grannskap, spela spel och till och med beställa en taxi hem.

Här ser vi lite grann av bordsupplägget. Allra närmast oss har en meny för diverse beställningar lagts upp. Uppenbarligen får man se maten projicerad på tallriken innan man läger sin beställning. Det är ju underbart, särskilt för alla utlänningar som inte är helt bergis på vad venison, plaice, cod, bangers och shepherd’s pie egentligen är.

En närmare titt på menyn visar att den är hierarkiskt uppbyggd.

Den projicerade bilden samverkar med touchpaneler på borden. Du inser. Det är ju lysande. Kyparna, som iallafall bara står och tittar åt ett annat håll, behövs inte mer.

Ska det vara teakbord? Sten? Perstorpsplatta? Du väljer bland sju olika dukar.

Projektorerna kalas för kokonger och sitter i samma höjd i hela restaurangen. Kokongerna finns i tre storlekar för bord med två, fyra och sex kuvert. När kunden sätter sig ned får var och en vita rundlar där tallrikarna ska stå och alla bord har unika eDukar. Det finns visserligen kypare tillgängliga som kan hjälpa kunderna navigera i menyerna och svara på andra frågor, men menyerna sägs vara mycket klara och idiotsäkra. Ha, släpp dit datorföreningen Stacken från KTH så ska du få se vad som händer.

– Goddag, kan jag få beställa bord?
– Visst.
– Det ska vara ett treprojektors.
– Naturligtvis.
– Har ni VGA-ingång? Finns det ström?

Någon kanske tycker att det här är att gå för långt, men jag tycker att det inte gått långt nog. Varför inte messaging mellan borden? Bildspel från semestern medan man äter? iPod-docka för egen medhavd video? Man skulle kunna SMS:a till valfritt bord. Virtuellt matkrig? Och som anden ur flaskan, varför kan man inte boka hela restaurangen för en kvälls gemensam Counterstrike? När man sätter en salva i colaburksikonen bärs mera dricka in och den som bryter upp skatten får beställa mat gratis. Då skulle det bli ruljangs.

Baren en trappa ned är inte alls lika interaktiv, tyvärr.

Maten? Ja, det är nåt asiatiskt. Sjögräs och rå fisk och sånt… Det är väl inte därför man går dit?

Nästa steg torde bli den helautomatiska puben, en Autobar, där man med kreditkortets hjälp kan hälla upp så mycket öl man vill från en julgran med kranar vid varje bord. Inget mer trängandes vid baren för att få en pint. Lugn. Det kommer!

Life wil be different when we’re all online.

Läs mer på www.inamo-restaurant.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev