tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Atea köper in sig i Baltikum

Publicerad: 27 januari 2009, 04:56

Vad gör Atea i Litauen? Varför skaffar man sig andelar i Baltikum?


Baltikum har under många år uppvisat den starkaste tillväxten på IT-sidan av alla EU-länder. Atea, som är en av de största leverantörerna av IT, programvara och infrastruktur till nordiska kommuner, passade på att köpa aktiemajoriteten i litauiska Sonex Group, som ägnar sig åt att ta fram lösningar för att skydda data, integrerade kommunikationslösningar, optimering av företagens IT-infrastruktur i hela Baltikum.

Sonex Group, alltså numera Atea, har 400 anställda på totalt 10 kontor i Litauen, Lettland och Estland och till och med ett litet kontor i Ryssland med 8 anställda. Därmed är Atea representerat i alla betydande städer i Litauen: Vilnius, Kaunas, Klaipeda, Siaulai, Panevezys och Alytus.

Distansutbildning och videokonferens aär viktiga för Atea/Sonex

Ateakoncernen, med verksamhet i hela Norden och Baltikum, har 4 300 medarbetare i 72 städer och är den tredje största IT-infrastrukturleverantören i Europa och marknadsledare i Norden och Baltikum. I och med köpet av Sonex blir Atea den ledande leverantören av infrastrukturtjänster även i Baltikum.

Sonex Group har fyra huvudsakliga affärsområden, nämligen IT-infrastruktur, säkerhetssystem, programutveckling samt försäljning och implementation av Microsoft Business systems (ERP).

Säkerhet är en annan del av verksamheten.

Paketering i Riga

Atea har sedan länge haft en paketeringsavdelning i Riga i Lettland. Paketering handlar om att sälja en färdig programvarulösning till kunden där man redan eliminerat alla applikationskonflikter samtidigt som kunden får full överblick över alla applikationer och versioner. Att bara se till att alla anställda har samma, fungerande, uppdaterade applikationer på sina datorer är ett stort arbete. Detta tvingar IT-avdelningen att hålla på med Application Management (AM), något som är mindre önskvärt. Man måste skaffa och betala licenser för olika AM-verktyg men på grund av komplexiteten tar det ändå mycket kraft. Ändå tycks man aldrig bli riktigt färdig.

Genom Ateas paketeringsfabrik kan man avropa Application Management, med bland annat programutveckling, kvalitetssäkring, testning, validering mot referensplattform och andra applikationer, full dokumentation på engelska och SLA-uppföljning, samt tilläggstjänster, som distribution, projektledning och provning.

Baltiska bibliotek har hittills inte legat långt framme i teknikligan, men nu ordar Atea/Sonex det.

Baltikum står på gasen

Det är alldeles klart att Baltikum, som på bara något tiotal år gått från att vara ett av Europas fattigaste hörn till ett ställe där shoppingcentra nu bara sprutar upp och skyskraporna blivit en del av storstädernas skyline, därtill med en hälsosam brist på monopol, även blivit intressant som investeringsland för de stora IT-företagen. Om trenden med att elektronikföretagen tar hem produktionen från Sydostasien håller i sig kan Baltikum kanske bli den nya produktionsbasen i norra Europa.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev