Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Återstart av reaktor skjuts upp 44 dagar

Publicerad: 3 december 2015, 08:54

Foto: Annika Örnborg / Vattenfall

Fortsatta svårigheter att få igång en av reaktorerna på Ringhals kärnkraftverk.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Det var i samband med fjolårets översyn av reaktorn Ringhals 2 som det uppmättes ett ökat läckage av kalkhaltigt vatten från reaktorinneslutningens bottenplåt. Nu i somras inkom Ringhals AB med en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) om att få ta Ringhals 2 i drift med kvarlämnade korrosionsskador i bottenplåten.

Men som Miljöaktuellt rapporterade om i oktober så kunde SSM efter att ha granskat de inkomna handlingarna göra den sammanvägda bedömningen att Ringhals AB ”inte har visat att tillräckliga säkerhetsmarginaler finns mot sådana läckage och andra brister som kan påverka säkerheten under den avsedda drifttiden”.

Huvudägaren Vattenfall gjorde samtidigt klart för Miljöaktuellt att återstarten för Ringhals 2 inte skulle förändras, utan fortsatt var planerad till den 4 november. Under tiden skulle Ringhals AB gå igenom SSM:s granskning för att se vilka kompletteringar och ytterligare analyser som behövde göras.

Nu visar det sig att återstarten skjuts upp och att Ringhals 2 beräknas vara tillbaka på nätet först den 18 december. Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall, förklarar fördröjningen så här i ett mejl till Miljöaktuellt:

”När Ringhals 2 tidigare angav återstartstidpunkt var det en uppskattning utifrån hur lång tid granskning av materialet samt önskade kompletteringar kunde tänkas ta. Till det kommer också den tid Ringhals 2  behöver för att ta anläggningen från dagens driftläge till fasning. Under hösten har vi sett att uppskattad tid inte räcker till, utan återstart flyttats fram till den 18 december.”

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.