Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Återvinnare kräver stopp för osund konkurrens

Publicerad: 25 februari 2005, 08:04

41 000 företag slår larm om osund konkurrens från kommunala bolag. Kommunerna och deras egna bolag bryter både mot kommunallagen och lagen om offentlig upphandling, enligt Svenskt Näringsliv. Det ger sämre konkurrens och färre bolag vågar etablera sig.


Särskilt inom avfallsbranschen är konkurrensen från kommunala bolag en mycket het fråga. Nyligen överklagade fyra företag en kommunal upphandling i Skåne. Naturvårdsverket har slagit larm om osund konkurrens och Konkurrensverket har påtalat att kommunerna bryter mot lagen om offentlig upphandling.

– Den osunda konkurrensen ger de kommunala avfallsbolagen en kraftig marknadsfördel och hindrar utvecklingen av det miljöarbete som de privata företagen i branschen vill utföra och försvårar för nya etableringar av företag som vill ge sig in i återvinningsbranschen, säger Annika Helker Lundström, vd för Återvinningsindustrierna.

Ett problem är risken för så kallad korssubventionering som innebär att kommunala bolag kan pressa priserna på den konkurrensutsatta delen av marknaden, tack vare att man har både konkurrensutsatt verksamhet och monopolverksamhet i samma bolag.

– Kommunala bolag är stora och starka och det gör det svårt för mindra privata företag att våga etablera sig. Den osunda konkurrensen hindrar en utveckling av branschen.
Inga kommunala bolag är ännu med i Återvinningsindustrierna.

– Vi har haft förfrågningar, men vi har etiska regler som innebär att medlemmarna måste följa lagar och regler. Vissa kommunala bolag följer inte kommunallagens lokaliseringsprincip, som innebär att de inte får arbeta utanför kommungränsen, eftersom de anser att principen är förlegad.

Varför stäms inte de kommunala företagen för detta?

– Kommunala beslut får bara överklagas av kommunmedlemmar och ska det ske av ett företag så måste företaget äga en fastighet i kommunen, vilket gör det näst intill omöjligt att få till stånd överklaganden.

– Och det handlar om stora pengar. Den privata branschen omsätter 12 miljarder kronor och växer så det knakar, bland annat beroende på att råvarupriserna har gått upp. Kommunala bolagen har förmodligen 50 procent av den marknaden.

Svenskt Näringsliv har slagit larm om problemen och gett ut en rapport. Vad händer nu?

– Det ligger på regeringens bord att vidta åtgärder. Man skulle kunna införa en marknadsskadeavgift för kommuner som inte följer lagen om offentlig upphandling. Ett förslag om detta är på gång från EU men det kommer att ta lång tid. Vi vill att regeringen agerar nu och att näringsministern och miljöministern säger ifrån om att det är viktigt att följa lagen.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.