Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Återvinning av blybatterier förgiftar 25 miljoner

Publicerad: 25 februari 2014, 10:30

Återvinning av blybatterier är en lönsam verksamhet i många låginkomstländer. Men återvinningsmetoderna är mycket primitiva och de som utför arbetet är sällan medvetna om hälsoriskerna.


Ämnen i artikeln:

Återvinning

Återvinning av blybatterier är en lönsam verksamhet i många låginkomstländer och beräkningar visar att mer än vartannat batteri återvinns med mycket primitiva metoder som skadar hälsan hos de inblandade. Enligt Richard Fuller, grundare av organisationen Pure Earth som arbetar med att städa upp svårt kontaminerade platser i utvecklingsländer, finns det tusentals primitiva återvinningsplatser för bilbatterier runtom i världen.

Det räcker med mycket små mängder bly för att orsaka permanenta skador i hjärnan hos barn och nya studier pekar på att blyförgiftning kan vara en av de viktigaste orsakerna till schizofreni. Det går också att koppla bly till våldsamt beteende. Pure Earth räknar med att 25 miljoner människor i världen är drabbade av blyförgiftning.

I ett reportage i Sveriges Radio berättar Maguetta Sall, som bor i en förort till Senegals huvudstad Dakar, hur hennes dotter för fem år sedan dog av blyförgiftning. Maguetta Sall var del av ett kvinnokollektiv som arbetade med att återvinna bly från bilbatterier. Ingen hur farligt bly är och arbetet gjordes helt utan skyddsutrustning. Batterier bröts upp med enkla verktyg, syran hälldes ut på marken och blyet smältes ned över öppen eld. Samtidigt lekte kvinnornas barn på arbetsplatsen där skyhöga halter av blydamm fanns överallt, halter flera hundra gånger högre än tillåtna gränsvärden i Europa. Minst 18 barn dog här till följd av blyförgiftning och ytterligare ett stort antal har fått permanenta hjärnskador.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Återvinning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.