Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Återvinnings-vd efterlyser sammanhållet system för insamling av hushållsavfall

Publicerad: 8 maj 2012, 07:04

Vill att regeringens avfallsutredning ska ges tilläggsdirektiv.


Regeringen beslutade förra året att en särskild utredare, Lars Ekecrantz, ska genomföra en översyn av avfallsområdet, framför allt när det gäller utformningen och ansvaret för insamlingen och omhändertagandet av det hushållsavfall som skapas i landet.

Tanken var att resultatet skulle presenteras nu i juni, men utredningstiden har förlängts och uppdraget ska i stället redovisas senast den 3 september.

Att det kommer bli en hel del debatt innan och i samband med att utredningen presenteras råder det inte mycket tvekan om. En av dem som nyligen skickade med ett budskap till både Avfallsutredningen och till miljöministern är vd:n för SRV, ett bolag som sköter insamling och hantering av hushållssopor och som ägs av de fem kommunerna Huddinge, Haninge, Botkyrka, Salem och Nynäshamn.

I en debattartikel i Aftonbladet som publicerades i helgen skriver vd:n Robert Falck bland annat:

”Idag finns det två parallella system. Det vanliga kommunala systemet, där vi lämnar soporna i anslutning till bostaden, och det så kallade producentansvarssystemet – de containrar som står uppställda här och var i kommunerna.”

”Det finns nog ingen som på allvar menar att dagens två parallella insamlingssystem är en rationell lösning för att nå regeringens miljömål, men ändå diskuterar utredningen fortfarande om kommunerna ska få ansvaret för att samla in allt hushållsavfall eller inte. Vad jag förstått beror det på utredningens strävan efter att aktörerna i avfallsbranschen ska enas. Visst är det trevligt om alla är överens men viktigast är att utredningen fullföljer sitt uppdrag dvs föreslår ett system som gör det enkelt för konsumenterna att återvinna, ökar återvinningsgraden och är samhällsekonomiskt effektivt. Målet om hållbar utveckling, också på avfallsområdet, har fattats av riksdag och regering och är inget som avfallsbranschen ska ges rätt att överpröva genom att `inte komma överens´.”

”Min förhoppning är att miljöminister Lena Ek och hennes regeringskollegor insett att det viktigaste vi kan göra på avfallsområdet är att succesivt införa ett sammanhållet system för insamling av allt hushållsavfall. Avfallsutredningen borde nu ges tydliga tilläggsdirektiv om att föreslå hur denna övergång till ett sammanhållet system för insamling av allt hushållsavfall ska genomföras.”

**
Mer om Avfallsutredningen, där bland annat Lars Ekecrantz intervjuas, kan läsas i senaste numret av Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.